İzmir’de Hrant Dink anıldı

Hrant Dink, katledilişinin 15. yılında Alsancak’ta düzenlenen eylemle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ocak 2022
  • 20:28

Hrant Dink’in ölümünün 15. yıl dönümünde İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile anma gerçekleştirildi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde saat 18.00’de bir araya gelen kitle sloganlarla Hrant Dink cinayetini lanetledi. Basın açıklamasından önce ajitasyon konuşmaları yapılarak “Katillerini, emir verenleri unutmayacağız” dendi. Eylemde konuşmaları, Dink şahsında demokrasi, barış ve devrim mücadelesinde ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşu takip etti. Saygı duruşunun ardından Emek ve demokrasi güçleri adına basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

“Tüm katliamlara, büyük acılara, sürgünlere, yıkımlara rağmen, halkların eşitliğine ve kardeşliğine inanan, bir sosyalist olarak eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesine hayatını adayan Hrant Dink, 15 yıl önce bugün, katledildi, aramızdan alındı!” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada Dink’in katledilişine dair şu ifadeler kullanıldı:

“Hrant Dink, yaşamı boyunca bu topraklarda barışın ve kardeşliğin yerleşmesi; halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğü için mücadele etti. Barış ve özgürlüklerin düşmanı olan odakların el birliği ile 19 Ocak 2007 günü düzenlediği suikastta bir tetikçinin silahından çıkan kurşunlarla hunharca katledildi. Ogün Samast sadece tetiği çeken eldi. Hrant’ın asıl katili; kendisi gibi olmayana, ona itaat etmeyene yaşam hakkı tanımayan karanlık zihniyettir.”

“15 yılda cinayeti aydınlatmak istemediler”

“Tetikçi, devletin kolluk güçleriyle kutlama yaparken, işbirlikçiler ile yakalanmalarına rağmen arkasındaki güçler ‘devlet sırrı’ sayılarak korundu, deliller karartılıp, gerçekler gizlendi.” ifadeleriyle devam eden açıklamada, cinayet davasına dair “Gerçek suçluların açığa çıkarılmasının ve yargılanmasının engellendiği dava sürecinde verilen karar, Türkiye’nin sicili son derece bozuk olan demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir” denildi.

“Hrant Dink’in dediği gibi ‘Biz yaşadığı cehennemi cennete çevirmeye talip insanlardanız’! Tam da bu nedenle tüm Türkiye halkları gibi biz de ‘Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeni’yiz’ diyerek bu katliamın karşısına dikiliyoruz!” diye belirtilen açıklamada, üzerinden geçen 15 yılda iktidarın cinayeti aydınlatmak istemediğine işaret edilerek şu vurguyla son buldu:

“Hrant Dink; kendisi dahil, bu topraklarda yaşayan herkesin etnik kökenine, diline, inanç ve kültürüne, cinsiyetine ve cinsel yönelimine bakılmaksızın eşit yurttaşlar olarak tanınmasını; tekçilik üzerine inşa edilmiş cumhuriyetin demokratikleşmesini istiyordu. Bu nedenle ırkçıların ve faşistlerin hedefi oldu. Barış güvercini olan Hrant’ın katilleri yargılanana kadar; bu topraklarda barış, adalet, insan hakları sağlanan kadar mücadelemiz devam edecek!”

Açıklamanın ardından anma alkış ve sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir