İzmir’de eylem: “Mecliste darbe yapıldı”

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri HDP ve CHP milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülerek tutuklanmasını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Haziran 2020
  • 23:39

Milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülüp tutuklanmalarını protesto etmek için İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısı ile Konak eski Sümerbank önünde saat 17.30’da basın açıklaması yapıldı.

Genel-İş üyeleri basın açıklaması yerine sloganlar atarak alana girmek isterken polis engellemeye çalıştı. Kısa süreli gerginlik ve engelleme girişimine rağmen alana “Faşizme karşı omus omuza!” sloganları ile girildi. Eylem boyunca “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İrademe dokunan eller kırılsın!” sloganları sıklıkla atıldı.

Basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam okudu. AKP iktidarının meclisin sandalye aritmetiğiyle oynayarak kazanç elde etmeyi düşündüğünü ifade eden Beyazadam “Ana muhalefet partisi konumundaki Cumhuriyet Halk Partisi'nden Enis Berberoğlu ile meclisin üçüncü büyük partisi konumunda bulunan Halkların Demokratik Partisi'nden Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin saray talimatıyla düşürülmesi ve ardından apar topar tutuklanmaları tam anlamıyla bir akıl tutulmasıdır” dedi.

Bu yapılanın darbe olduğunu vurgulayan Beyazadam “Bu yapılan adalete, eşitliğe ve halkın iradesine vurulan bir darbedir ve siyasi iktidar darbe hukukuyla, kazanılmış haklarımızı yok etmek istemektedir biz buna izin vermeyeceğiz. Bu siyasi bir karardır. Bu kararı kınıyoruz ve bu kararı tanımadığımızı burdan bir kez daha söylüyoruz” dedi.

“Tutuklanan vekilleri derhal serbes bırakılsın”

“Millet iradesi dediğiniz gerçekliğe saygı duyun” diyen Beyazadam, “milletvekillerini derhal serbest bırakın” çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Burdan birkez daha söylüyoruz ki bizler irademize yönelik bu saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Kötülüğün tüm toplumu esir almasına izin vermeyeceğiz. Haklarımız için, demokrasi, adalet ve özgürlük için ortak direnişi büyütmekten başka çare yok. Emekten, demokrasi, eşiştlikten, özgürlükten yana olan her kesime çağrımızdır. Gelin hep birlikte bu adaletsizliklere karşı mücadele edelim.”

Eylem alkış ve sloganlar ile bitirildi. İzmir polisinin ablukası altında gerçekleşen eylem için TOMA, akrep ve çevik kuvvetin konuşlandırıldığı gözlendi.

Kızıl Bayrak / İzmir