İzmir’de devrim şehitleri anması

Nurhak’ta 31 Mayıs 1971’de ölümsüzleşen devrimciler Alpaslan Özdoğan, Sinan Cemgil ve Kadir Manga şahsında mayıs ayında şehit düşen devrimciler anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2020
  • 16:54

Mayıs ayında ölümsüzleşen devrimciler, Nurhak şehitlerinden Alpaslan Özdoğan’ın İzmir'deki mezarı başında anıldı.

ESP, BDSP, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, Devrimci Gençlik Birliği, Kaldıraç, Mücadele Birliği, TÖP’ün birlikte örgütlediği anma için saat 12.30’da Buca Eski Mezarlığı’nda, Alpaslan Özdoğan’ın mezarı başında toplanıldı ve Nurhak Şehitlerini Anma Platformu olarak anma yapıldı.

Anmada ilk olarak Alpaslan Özdoğan şahsında mayıs ayı şehitleri ve tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Önce Nurhak Şehitlerini Anma Platformu adına bir konuşma yapıldı. 49 yıl önce Nurhak’ta yaşananların daha sonra Kızıldere’de, darağaçlarında ve ev baskınlarında da yaşandığı anlatılan konuşmada, Nurhak’ta katledilenlerin halkların özgürlük ve kurtuluş mücadelesinin simgesi haline geldiği ifade edildi. Devamında “Bugün burada Sinan, Alpaslan ve Kadir’in kimliğinde faşist darbelere karşı direnen tüm devrimcileri, bağımsızlık, özgürlük, devrim ve sosyalizm uğruna ölüme gülümseyerek gidenleri, ölümsüzleşenleri saygıyla anıyoruz” denildi.

Ardından mezar anmasını örgütleyen bütün kurumlar tek tek söz alarak konuştu. Konuşmaların tamamı mayıs şehitlerinin mücadelesine, devrimci olmanın önemine değinildi. Onların mücadelesini yaşatmanın anlamının halkların kardeşliğini savunmaktan, fabrikalarda sömürüye karşı durmaktan, öğrenci gençliğin içinde olmaktan, ırkçılığa, siyonizme hayır demekten geçtiği vurgulandı. “Onların yolundan Geziler yaşandı, mücadelelerini yaşatmaya devam edeceğiz” vurgusu yapıldı.

“Onların kavgasında devrim vardı”

Sınıf devrimcileri adına yapılan konuşmada ise şu ifadeler kullanıldı:

“Nurhaklar şahsında Mayıs şehitlerini anmak için buradayız. Mayıs ayı çok sayıda devrimcinin ölümsüzleşmesine ve tarihi bir mirasa tanıklık etmiştir. Nurhaklar’dan Denizlere, Haki Karerler’den, Dörtlere sadece yiğitlikleri ve fedakârlıklarıyla bugünlere gelmediler. ‘68 gençlik hareketinin gelişmesi devrimci kopuşu, devlete karşı direnme geleneğini, yurtsever kimlikleriyle sosyalizm mücadelesini birleştirmeleri onları bugünlere taşıdı. Onların kavgasında devrimci örgüt, devrimci iktidar hep vardı. Bizler böylesi bir tarihin mirasçılarıyız. Onlara sözümüz kokuşmuş ve çürümüş emperyalist kapitalizmin yıkılma mücadelesini hızlandırmak olacak. Devrimciler ölmez devrim davası yenilmezdir.”

Konuşmalardan sonra 1971 yılında polis tarafından öldürülen geç bir devrimci olan Avni Ece’nin de mezarı ziyaret edilerek karanfiller bırakıldı. Şiddetli yağmura rağmen kalabalık bir şekilde, coşkulu sloganlar ile mayıs şehitleri anıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir