İzmir’de Adalet Nöbeti başladı

Tutsak yakınları, hapishanelerdeki hasta ve infazı yakılan tutsaklara ve hak ihlallerine dikkat çekmek için İzmir Barosu önünde “Adalet Nöbeti” başlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Şubat 2022
  • 20:45

Diyarbakır ve Van’da Adalet Nöbeti eylemleri devam ederken tutsak yakınları İzmir’de de nöbet eylemi başlattı. İzmir Barosu önünde Adalet Nöbeti başlatan tutsak yakınları talepleri kabul edilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. 

“Çocuklarımız ölüme sürükleniyor”

Balıkesir Bandırma Hapishanesi’ndeki oğlu Medet Sever’in kronik akciğer hastası olduğunu belirten Hanım Sever, hapishanelerden daha fazla cenaze çıkmasını istemedikleri için nöbete başladıklarını belirtti. “Ömrümüzün sonuna kadar çocuklarımızın arkasındayız” diyen Hanım Sever, “Çocuklarımıza işkence ediyorlar, intihara sürüklüyorlar. Elimizden geldiği kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz barış istiyoruz. Kimseye zarar gelmesini istemiyoruz. Kimi çocuklarımız ölümün eşiğinde. İlaçlarını vermiyorlar, rahat görüşemiyoruz. Telefon görüşmesi 10 dakikayla sınırlı. Çok zahmet çekiyoruz, bu zorlukların ortadan kalkmasını istiyoruz. Kendi irademizle başladığımız mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

“İnfaz ertelemeleri, pişmanlık dayatmaları son bulsun”

Oğlu Bayram Kaymaz’ın hasta olduğunu ifade eden Barış Annesi Medine Kaymaz da hapishanelerde pişmanlık dayatıldığını, cezası bitmesine rağmen tutsakların infazların ertelendiğini dile getirdi. Medine Kaymaz, “Artık bu zulme son versinler. Tutuklular 30 yıldır içerdeler. 30 yıldan sonra mı pişman olacaklar? Cezaevinde her şeyleri parayla. Sürekli baskı var. Biz barış istiyoruz savaşın ve zulmün bitmesini istiyoruz. Bu zulme son versinler artık yeter. Bu kadar işkenceden sonra pişman olsalar da biz kabul etmeyeceğiz. Ne çocuklarımız ne askerler kimse ölmesin barış gelsin. Biz çocuklarımız için buradayız bütün dünyaya barış gelsin. Devlet bu zulme son versin. Gücümüz yetene kadar bu nöbeti sürdüreceğiz. Çocuklarımızın üzerindeki baskı sona erene kadar oturacağız. Bir an önce baskılara son versinler” şeklinde konuştu. 

“Çıplak arama işkencesi dayatılıyor”

Çocuklarından birinin Tekirdağ diğerinin Kırıklar Hapishanesi’nde olduğunu ifade eden hasta tutsak yakını Fatma Sürme de hapishanelerde ağır tecrit koşullarının olduğunu belirterek tecridin bitmesini istedi. Hapishanelerde çıplak arama işkencesinin dayatıldığını, hapishanelerdeki hak hallerine uluslararası kamuoyunun duyarsız kaldığını belirten Fatma Sürme, “Bu baskı altındaki halkların mücadelesi. Birlikte bu savaşı bitirebiliriz. Neden insanların evlerine köylerine bombalar yağdırıyorlar? İnsanları neden katlediyorlar? Öte yandan tutuklularımız hasta ve tedavi edilmiyor. 4 duvar arasında bu zulmü yaşıyorlar. Cezaevlerindeki tecrit son bulsun biz anneler dünyadaki hiçbir annenin yüreğinin yanmasını istemiyoruz” diye belirtti.

Kamuoyuna çağrı

Fatma Sürme, “Çocuklarımız için birlikte mücadele edelim. Bu zulmün çocuklarımızın üzerinde son bulmasını istiyoruz. Çocuklarımız üzerindeki tecrit yüreğimizi yakıyor. Aklınıza ne gelirse tutuklular üzerinde uyguluyorlar. Aysel Tuğluk gibi birçok hasta tutuklu var ve tahliye edilmiyorlar. Tutuklu anneleri bize destek olsunlar. Neden bu duruma karşı sessizler?” sözleriyle kamuoyuna çağrı yaptı. 

 Kaynak: Jinnews