İzmir’de 234. hafta KHK eylemi

KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri için 234 haftadır devam eden oturma eyleminde, yargının aldığı hukuksuz kararlara tepki gösterildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2022
  • 22:00

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 2 Nolu Şubesi’nin KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri için sürdürdüğü oturma eyleminin 234'üncüsünü Karşıyaka İskelesi karşısında gerçekleştirdi.

Basın metnini okuyan Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Kadın Sekreteri Zeliha Danyeli, atanamayan öğretmen Hasan Cihan Aslan'ın intiharının yüreklerini yaktığını söyledi. Dün görülen Deniz Poyraz davasında sadece katil Onur Gencer'e ceza verilmesine de tepki gösteren Danyeli, “Deniz Poyraz'ın katili tek bir kişiymiş gibi azmettirici kişi ve karanlık zihniyet kendini aklayıverdi. Şimdilik sadece bakıyoruz ama bilesiniz ki dünyayı yakacaksa kadının ve gariplerin direnci yakacak” dedi.

“Fiili OHAL devam ediyor”

İçinden geçilen sürecin fiili OHAL olduğunu kaydeden Danyeli şunları ifade etti:

“Devlet kurumları AKP kadrolarıyla dolduruldu. Bu süreçte emekçilerin grev hakları OHAL ve KHK gerekçe gösterilerek, yasaklandı. Birçoğu sendikalarımız yöneticisi olan 4 bin 269 KESK’li hukuksuzca, herhangi bir yargı kararı olmadan, savunmaları bile alınmadan ihraç edildiler. Ömür boyu meslekten ihraç vatandaşlık haklarının sınırlandırılması düzenlemesi nasıl bir zorbalık ile karşı karşıya olduğumuzun en somut ifadesidir.”

OHAL Komisyonu'nun incelemeye devam ettiği dosyalardan yaklaşık 700’ünün KESK üyesi olduğuna dikkati çeken Danyeli, komisyonun reddettiği başvurulara itirazları incelemek üzere kurulan özel yetkili idare mahkemelerinin kararlarının ise komisyonun kararlarını arattığını kaydetti. Yargıya güvenin diplerde olmasının özel yetkili mahkemelerin kararlarından anlaşılacağını dile getiren Danyeli şöyle devam etti:

“Bu mahkemelerden KESK’lilere dair çıkan 638 karardan sadece 53’ü göreve iade iken 585’i ise rettir. Dolaysıyla bu mahkemelerden hukuka uygun kararların çıkmasını beklemedik, beklemiyoruz. KESK olarak; iktidar bloğunun temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına alan, anayasayı hiçe sayan, yargıyı siyasallaştıran uygulamalarına karşı durmaya devam edeceğiz.”