İzmir’de 19 Aralık açıklaması

18. yılında 19 Aralık Katliamı İzmir’de yapılan basın toplantısıyla kınandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Aralık 2018
  • 16:32

Bundan 18 yıl önce 19 Aralık 2000’de 20 Cezaevine aynı anda yapılan katliamın yıldönümünde İHD, ÇHD, ÖHD, Ege TUHAYDER, TİHV ve İzmir Tabip Odası basın toplantısı düzenledi.

Saat 13.00’te İHD İzmir Şubesi'ndeki basın toplantısında açıklama metnini kurumlar adına İHD yönetiminden Ahmet Çiçek okudu. Açıklamda “Bugün 19 Aralık… Toplu katliamlar ve insanlık dışı uygulamalarla dolu Türkiye Hapishaneler tarihine bir toplu katliamın daha işlendiği günün 18. yıl dönümündeyiz” denilerek “maalesef ki cezaevlerinde 18. yıla yine açlık grevleri ile giriyoruz” diye eklendi.

Açıklamanın devamında siyasi tutsakların saldırılara F tipi hücre saldırısına karşı başlattıkları açlık grevi direnişi ve bu direnişe karşı devletin 20 cezaevine yönelik eşzamanlı başlattığı saldırı anlatılarak bu saldırılarda 32 kişinin katledildiği belirtildi.

Sağ kalanların ise F tipi hapishanelere kapatıldığı belirtilen açıklamada tecrite karşı ölüm orucuna giren tutsakların hayatını kaybettiği ve birçoğunun ise yanlış müdahale nedeniyle tedavisi mümkün olmayan Wernicke korsakoff hastalığına yakalandığı hatırlatıldı.

“Bu operasyonlardan sonra F tipi tecrit uygulamalarına acımasızca geçildi, katliamla ilgili deliller ortadan kaldırılmaya, karartılmaya çalışıldı. Katliamda rol alan kişilerle ilgili olarak etkin bir soruşturma yürütülmedi” ifadeleriyle süren açıklamada öldürmeyi hedefleyen bir saldırıya Hayata Dönüş” adının verilmesi teşhir edildi. Katliamın sorumlularının terfi ettirildiği, ödüllendirildiği söylendi.

2004 yılında dönemin Ceza ve Tevfik Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun’a üstün Hizmet Madalyası” veren AKP’nin de bu katliamı onayladığı ifade edildi. Aradan geçen 18 yıla rağmen failler cezalandırılmadığı gibi aynı cezaevi politikasının sürdürüldüğü söylendi.

“Bu katliamları unutmadığımız gibi unutturmayacağız ve bir daha böyle durumların yaşanmasına izin vermeyeceğiz” sözleriyle basın toplantısı bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir