İzmir'de 10 Ekim eylemi…

"Er ya da geç katiller kaybedecek!"

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısı ile 10 Ekim Ankara Katliamı'nın yedinci yılında Alsancak Gar karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde anma yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2022
  • 16:00

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yedinci yılında Alsancak Gar karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde anma yapıldı.

Alsancak Gar önünde saat 09.30 toplanan kitle 10 Ekim anıtı önüne slogan ve alkışlar ile yürüdü. Sık sık “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “10 Ekim'i unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, "Onlara sözümüz barış olacak", "Katillerden hesabı emekçiler soracak" sloganları atıldı. Eylem bir dakikalık dakikalık saygı duruşu ile başlandı ve ardından ilk konuşmayı 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ yaptı. Özdağ, katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerini sayarak, 7 yıldır adalet mücadelesini devam ettiğini ve Ankara’da katledilen barış güvercinlerinin bugün ülkenin her yerinde ve mücadelesinde yaşamaya devam ettiğini söyleyerek “mücadelemiz devam edecek” dedi. Son olarak Ankara’da 10 Ekim anmasına saldırı yapıldığını söyleyerek katillerin korunduğu bugün bile anmaya saldırmakta gösterilmektedir dendi.

Ardından katliamda eşi Mesut Mak’ı kaybeden Evrim Mak konuştu ve şunları vurguladı:

“7 Haziran ve 1 Kasım arasında ülkemizde bir kaos ortamı yaratılacak saldırıların ardı arkası kesilmedi.  Ve önümüzde yine seçimler var seçimler yaklaştıkça ben yine korkuyorum. Her an birileri öldürülecek yakınlarımız kaybetme korkusunu yaşıyorum. İktidar olma uğruna gözünü kan bürümüş birileri bizi canlarımızdan etti”

10 Ekim Katliamı’nda kızı Dilan Sarıkaya’yı kaybeden İzzet Sarıkaya ise şunları dedi:

“Davamızın duruşması 27 Aralık’ta görülecek. Bizi yalnız bırakmayın”

Son olarak 10 Ekim dava avukatlarından Hasan Hüseyin Evin'e söz verildi ve şunları ifade etti:

“Dava süreci boyunca dinlenen tanıkların verdiği ifadelerden de anlaşıldı ki bu katliam devletin gözetimi altında yapılmıştır. TEM polisinin verdiği ifadede dahi IŞİD’li çetelerin Suriye’den geldiği tedavi olduklarının tekrar Suriye’ye geri döndüklerinde güvenlik güçlerinin haberi olduklarını anacak özgür Suriye ordusunda görev yaptıkları için vatan sever olduklarını o nedenle gözaltına alınmadıklarını ifade ettiler.”

Yapılan konuşmalar ardından ortak basın açıklamasını kurumlar adına DİSK Ege Bölge Temsilci Memiş Sarı okudu. Sarı şunları vurguladı:

“Katliamın ardından bugüne kadar tek bir kişi bile istifa etmedi ve tek bir sorumlu dahi mahkemelerde hesap vermedi. 7 yıl önce ülkemizin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına her köşesine acı düştü. Bu ülkede barış istemenin bedelinin ağır olduğunu biliyorduk ki bu bedeli 104 canımızla ödedik. Bu vahşi katliamı yapanlar da yaptıranlar da mutlaka bedelini ödeyecektir”

Eylem alkış ve sloganlar ile son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir