İzmir polisinden gençlere ajanlaştırma dayatmaları

İzmir polisi devrimci, ilerici öğrencilerle görüşüp ajanlaştırmaya çalışıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ocak 2018
  • 10:08

İzmir’de son bir ayda 3 genç, çeşitli bahanelerle polis tarafından aranarak veya görüşülerek ajanlık dayatmasına maruz kaldı. Daha önce bir Kaldıraç okurunu “İŞKUR’dan arıyoruz” deyip iş görüşmesi bahanesiyle çağıran sivil polisler para ve iş teklifi yaparak ajanlaştırma dayatmıştı. Bir hafta önce ise Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) üyesi bir genç yolda yürürken kimlik kontrolü yapılarak karakola götürülmüş, “Biz seni tanıyoruz, eylemlerde görüyoruz” denilerek ajanlık dayatılmıştı. Kimi gençlerin ise aileleri telefonla aranarak “Çocuğunuzun terör örgütüyle bağları var, çocuğunuza sahip çıkın yoksa biz gerekeni yapacağız” sözleriyle aileler korkutularak çocuklarıyla karşı karşıya gelmeleri isteniyor.

Ajanlaştırma dayatmasının son örneği ise Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü işbirliğiyle 3 gün önce yaşandı. EÜ öğrencisi Mehmet Demiryay yaptığı açıklamada EÜ yönetimi tarafından öğrencilere “güvenlikle ilgili acil yardım hattı” numarası gönderildiğini belirterek ertesi gün polisin ajanlaştırma çabasıyla karşılaştığını söyledi. Eğitim Fakültesi içerisinde ders çalışırken kendisine seslenildiğini, öğrenciye benzemeyen iki kişinin aynı yerde oturduğunu gördüğünü anlatan Demiryay, buradan ayrılıp Bornova metrosuna gittiğinde aynı kişilerin kendisine yaklaştığını gördüğünü ifade etti. Demiryay sonrasında gerçekleşenleri şöyle anlattı: “Biri polis kimliğini gösterdi. Biraz konuşmak istediklerini söylediler. ‘Rahat hissedeceksen daha kalabalık bir yerde çay içelim’ dedi diğeri. 'Biz iyi niyetle yaklaşıyoruz sana' dedi biri, 'İstersek evinden de almayı biliriz' diye tamamladı öteki. Böyle bir şeyi kabul etmedim, yoluma devam ettim, avukatımla iletişime geçtim ve durumu bildirdim.”

Yaşananlardan başta EÜ Rektörlüğü ve ilgili akademisyenlerin sorumlu olduğunu söyleyen Demiryay, buna karşı harekete geçmedikleri takdirde sorumlu olacaklarını belirtti. Demiryay, annesi ve kendisinin bipolar duygudurum bozukluğu hastalığına sahip olduğunu da aktararak “evden aldırma” gibi bir durumda aylar sürecek ciddi zararlara uğrayacaklarını da ekledi.

Kızıl Bayrak / İzmir