İstanbul Tabip Odası (İTO) saat 13.00'te Bahçelievler Medical Park Hastanesi önünde Dr. Engin Türkmen şahsında koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri için saygı duruşunda bulundu.
İTO'nun yayımladığı habere göre, saygı duruşu etkinliğine İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Dr. Osman Öztürk, Dr. Recep Koç, Dr. Murat Ekmez İTO İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyon Başkanı Dr. Nazmi Algan, çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı katıldı.
“Ölmek Değil, Yaşamak ve Yaşatmak İstiyoruz” pankartının ve “Dr. Engin Türkmen’i Unutmayacağız” dövizlerinin taşındığı etkinlikte açılış konuşmasını yapan Dr. Osman Küçükosmanoğlu “Pandeminin başladığı günden bugüne 56’sı hekim olmak üzere 132 sağlık çalışanını kaybettik. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızın arkasından saygı duruşu etkinliklerini yapıyoruz çünkü hekimlerin ve sağlık çalışanlarının durumu, tükenmişliği, yürütülen yanlış politikalar farkedilsin, duyarlılık oluşsun istiyoruz. Umarız bu kayıplar son olur.” dedi ve herkesi Dr. Engin Türkmen ve Covid-19 sebebiyle yitirdiğimiz hekimler ve sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunmaya davet etti.
Saygı duruşunun ardından Dr. Pınar Saip ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“Öncelikle hepimizin başı sağolsun. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak acınızı paylaşmak, mesleki dayanışmamızı göstermek için buradayız. Çok yakın zamanda İzmir’de de ciddi bir afet yaşandı. Orada kaybettiğimiz vatandaşlarımız ve meslektaşlarımızın yakınlarına da başsağlığı diliyoruz. Dr. Engin Türkmen benim de mensubu bulunduğum İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş, ihtisasını orada yapmış, daha 50 yaşında, herkesin sevgisini saygısını kazanmış çok değerli bir meslektaşımızdı. Bugüne dek 56’sı hekim olmak üzere 132 sağlık çalışanını Covid-19 sebebiyle kaybettik. Arkadaşlarımızı önlenebilir bir hastalık sebebiyle kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Gerekli ve yeterli önlemler alınsa bu tabloyu yaşamayabilirdik. Ne yazık ki sağlık çalışanları 10 kat daha fazla bu hastalığa yakalanıyor ve ölüyorlar. Bu sebeple yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz: Daha fazla kayba tahammülümüz yok.
Covid-19 bir an önce bir meslek hastalığı olarak kabul edilmeli, sağlık çalışanları için çalışma ortamı güvenli hale getirilmeli, toplumun yaşam ve çalışma koşulları sosyal destekler sağlanarak iyileştirilmelidir. 27 Ekim’de yaptığımız basın toplantısında İstanbul alarm veriyor demiş ve acil önlemleri sıralamıştık, bir an önce gereken bu adımların atılmasını istiyoruz.”
Ardından Dr. Osman Küçükosmanoğlu yaptığı konuşmayla vaka, yoğun bakım ve vefat sayılarındaki artışa dikkat çekti. “Aslında pandemiye karşı hangi adımların atılması gerektiği açık; salgın biliminin, epidemiyolojinin yol göstericiliğinde gerekli adımlar atılmalıdır. Birinci basamak sağlık sisteminin güçlendirilmesi, kalabalık ortamların engellenmesi, buna göre mesai düzenlemesi yapılması vb. önlemler alınmalıdır. Umuyoruz gerek kalmaz ama İstanbul için tam kapatma da düşünülmelidir” diye konuştu.
Yapılan konuşmalar ardından saygı duruşu etkinliği sona erdi.