“İtibardan tasarruf olur eğitimden olmaz!”

Eğitim emekçileri birçok ilde, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okullar önünde yaptıkları açıklamalarla okulların yaşadığı temizlik görevlisi ve hijyen sorununa dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Eylül 2024
  • 21:00

Eğitim emekçileri birçok ilde, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okullar önünde yaptıkları açıklamalarla okulların yaşadığı temizlik görevlisi ve hijyen sorununa dikkat çekti.

KESK’e bağlı Eğitim Sen’in çağrısıyla İzmir, Mersin, İstanbul, Diyarbakır, Van, Adıyaman’da düzenlenen eylemlerde ortak açıklama okundu.

 “Eğitimde ‘Tasarruf’ krizi: Hijyen sorunu büyüyor” başlıklı açıklamada okullarda yaşanan hijyen sorununun, hükümetin uyguladığı tasarruf politikalarından kaynaklandığı vurgulandı. Açıklamanın devamında İşgücü Uyum Programı (İUP) adı altında okullarda temizlik hizmetlerini sağlayan yardımcı personelin haftada yalnızca üç gün çalıştırıldığı belirtilerek, bu personelin asgari ücretin çok altında maaş aldığı ifad edildi.

Açıklamanın devamında okul temizlik hizmetlerindeki yetersizliğin özellikle salgın hastalık riskini artırdığına dikkat çekilerek “Çocuklarımızın sağlığı bu kadar ucuz mu?” diye soruldu.

Açıklamanın devamında velilere de seslenilerek, eğitimde yaşanan hijyen sorununa karşı sessiz kalınmaması gerektiği söylendi. Velilerin çocuklarının sağlığı ve eğitimi için bu sürece dahil olmaları talep edildi.

Saray’ın harcamaları, sermayeye verilen vergi afları devam ederken, eğitim bütçesinden tasarruf yapılmasının hangi akla sığdığını sorulan açıklamaya şöyle devam edildi:

“Milyonlarca lira Saray’ın lüks harcamalarına, büyük şirketlere teşvikler olarak aktarılırken okullarımıza yeterli ödenek ayrılmıyor. Bu adaletsiz düzeni kabul etmiyoruz.”

Açıklamanın devamında “Her çocuğun hijyenik koşullarda eğitim alması için kadrolu ve güvenceli temizlik personeli istihdam edilmesini talep ediyoruz” denildi.

Öte yandan her öğrenciye bir öğün ücretsiz yemek ve temiz içme suyu sağlanmasının da kamusal eğitimin bir parçası olduğuna vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gelin, hep birlikte sesimizi yükseltelim. Kamusal eğitim hakkını savunalım, çocuklarımızın sağlıklı bir eğitim alması için mücadele edelim. Bu mücadele tüm toplumun mücadelesidir. Eğitime bütçe, okullara ödenek talebimizi daha güçlü bir şekilde haykırmak için sizleri yanımızda görmek istiyoruz."