İthalat hamlesi: Tahıl ve domates konservesinde gümrük vergisi sıfırlandı

TMO’nun tahıl ithalatı için kuru baklagil, buğday, arpa, mısır ve pirinç için gümrük vergisi sıfırlandı. Ayrıca salça üretiminde hammadde olarak kullanılan domates konservesi ithalatı için 25 bin tonluk sıfır gümrük vergili tarife belirlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ocak 2019
  • 11:30

Türkiye kapitalizmi, derinleşen kriziyle birlikte ithalat bağımlılığını pekiştirecek hamlelerine bir yenisini ekledi. AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın kararıyla buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagillerde ithalatın önü açıldı. Ayrıca, domates konservesi ithalatı için de 31 Mayıs 2019 tarihine kadar gümrük vergisi sıfırlandı. Bir diğer kararla da çeşitli iplik ürünlerinin gümrük vergileri düzenlendi.

Bugünkü Resmi Gazete’de ithalat hamlesiyle ilgili üç karar yer aldı. 649 sayılı “Hububat ve Bakliyat İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar” başlığıyla yayımlanan karara göre, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) buğday, arpa, mısır, pirinç ve kuru baklagil için ithalat yetkisi verildi. 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç ve 100 bin ton kuru baklagil için gümrük vergisi sıfırlanmış oldu.

Gazetedeki 650 sayılı “Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar” başlıklı düzenlemeyle, domates konservesinin ithalatı için 31 Mayıs’a kadar gümrük vergisi sıfırlandı. Kararın 4. Maddesi’nde, 25 bin tonluk kotanın uygulanacağı gümrük tarifesinin, domates konservesini “salça üretiminde hammadde olarak kullanan sanayiciler” için geçerli olduğu da ifade edildi.

Resmi Gazete’deki 651 sayılı “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” başlıklı düzenlemede de çeşitli iplik ürünlerinin ithalatı için yeni gümrük tarifeleri belirlendi. AB, EFTA ülkelerinin yanı sıra İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Şili, Sırbistan, Karadağ, Morityus, Moldova, Faroe Adaları, Güney Kore, Malezya, Singapur’a yüzde 0 gümrük vergisinin uygulanacağı düzenlemeye göre, diğer ülkeler için bazı ürünlerde yüzde 5, bazılarında yüzde 8’lik ek tarife belirlendi.