İstanbul’da Onur Yürüyüşü’ne polis terörü

Tüm engellemelere ve polis saldırısına rağmen Onur Yürüyüşü “direniş” temasıyla gerçekleştirildi ve onlarca kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Haziran 2022
  • 18:30

İstanbul’da Taksim’de yapılmak istenilen Onur Yürüyüşü’ne polis saldırdı ve onlarca kişi gözaltına alındı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlileri bu yıl Haziran Direnişi’ne atıfta bulunmak amacıyla “Direniş” temasıyla gerçekleştiriliyor. Etkinlikler pek çok kentte olduğu gibi İstanbul’da da yasaklandı. İstanbul LGBTİ+, yasağa rağmen Taksim Sıraselviler’e çağrı yaptı.

İstanbul’da yapılacak olan 30. Onur Yürüyüşü öncesinde sabahın erken saatlerinden itibaren Cihangir ve Sıraselviler’de polis terör estirdi ve Sıraselviler’e çıkan tüm sokaklar kapatıldı.

Yasağa rağmen Cihangir’de toplanma gerçekleşti. Kafelerde oturan LGBTİQ+’lara polis saldırarak gözaltına aldı. Basın emekçilerine yönelik saldırıya tepki gösteren AFP Muhabiri Bülent Kılıç da ters kelepçe ile gözaltına alındı. Polis ablukası aşılarak Cihangir’in ara sokaklarında yapılan yürüyüşe polis tekrar saldırdı ve onlarca kişi gözaltına alındı.

Saldırılara rağmen pek çok yerde okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yıllardır süregelen ve her geçen gün artarak devam eden mücadelemizi hatırlıyor bu senenin onur haftasında yeniden bu tema ile birlikte buluşuyoruz: Direniş!

2013 yılında Taksim Gezi Parkı eylemleriyle birlikte Onur Haftası’nın teması olan direnişi aradan yıllar geçmesine rağmen, gittikçe artan homofobi, transfobi ve bifobiye karşı, erkek egemen devlet politikalarına karşı, heteroseksizme ve şiddete karşı yeniden gündemimize taşıyoruz.

Tüm yok saymalara, baskı rejimlerine, hedef göstermelere sadece dün değil her gün direniyoruz!

Dünden bugüne sahip çıktığımız var oluşlarımıza, her geçen gün daha da yoğunlaşan mücadelemize, yılların bizlerde bıraktığı bir dolu anıyla taşan hafızamıza sarılıyor, direnişlerimizi hatırlıyoruz.”

“Alışın, buradayız, gitmiyoruz!”

LGBTİQ+’ların hayatın her alanında direndiğine dikkat çekilen açıklama şu şekilde devam etti:

“LGBTİ+’ları ötekileştiren, tüm alanlardan uzaklaştırmaya çalışan tüm ayrımcı zihniyetlerin karşısında duruyoruz. 8 Mart’lar da 1 Mayıs’lar da Newroz’lar da, Onur yürüyüşleri de bizim. ‘Patronsuz, pezevenksiz bir dünya mümkün’ dememizle her fırsatta emekleri görmezden gelinen, her gün yaşadıkları şiddete tanık olduğumuz tüm seks işçilerinin haklarını haykırmak için; özelde ve kamuda çalışırken uğradığımız ayrımcılıkları, fobileri; iş bulabilmenin ayrı dert, o işte tutunabilmenin ayrı dert olduğunu her seferinde yeniden hatırlatmak için 1 Mayıs’lardayız. Emek sömürüsü ve istihdam mücadelesi hepimizin mücadelesidir. İşçiyiz, emekçiyiz, lubunyayız, isyandayız!”

“Eşit değiliz, eşitleneceksiniz!”

LGBTİQ+’ların yaşadıkları sorunların sıralandığı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Eğitimden sağlığa, ulaşımdan barınmaya kadar her alanda direnişimiz, eşitlenme mücadelemiz sürüyor. Boğaziçi direnişinde BÜLGBTİ+ ‘nın kapatılması, hormon erişimlerinin her geçen gün zorlaşması, toplu taşımalarda cinsiyetlendirilmiş kartlar yüzünden her gün sorunlar yaşanması, ‘makbul’ ve ‘yakışır’ komşu olamayacağı gerekçeleriyle yerinden edilen ve ev bulamayan transların yaşadığı zorluklara karşı sesimizi yükseltiyoruz. Eşit yurttaşlık haklarımız için mücadelemizi sürdürüyoruz. Her alanda lubunyalar, translar eşitlenene kadar direniyoruz; haklarımızı rica etmiyor, istiyoruz! Eşit değiliz, eşitleneceksiniz! Ayrımcılığa ve nefrete inat direnerek ve dayanışarak herkes için eşit bir dünyayı mümkün kılacağız!”

Kızıl Bayrak / İstanbul