İstanbul’da Newroz coşkusu

“Mutlaka kazanacağız, tecriti kıracağız!” şiarıyla İstanbul’daki Bakırköy Pazar Alanı’nda gerçekleşen, yüz binlerce kişinin katıldığı Newroz mitinginde temel gündem tecrit ve yerel seçimler oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Mart 2019
  • 11:02

“Mutlaka kazanacağız, tecriti kıracağız!” şiarıyla örgütlenen Newroz kutlamaları kapsamında bugün yüz binlerce kişi İstanbul Newroz’unda bir araya geldi. Newroz mitingine Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması talebiyle yapılan açlık grevi ve feda eylemleri ile 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’ye “cevap verilmesi” damga vurdu.

Sabah saatlerinden itibaren Bakırköy Pazar Alanı’na gelmeye başlayan kitle, arama noktasında polis dayatması ve engellemelerle karşılaştı. Polis, alana girenlerin ellerindeki tek nüsha gazete ve bildirileri alana almazken, sarı, kırmızı ve yeşil renkli her şeye el koymaya çalıştı, Demirtaş görseli gibi materyallerin alana sokulmasında sorun çıkardı.

Newroz’a katılacak siyasi parti ve örgütler metrobüs çıkışında toplanarak pankartlarını açtı ve buradan alana yürüdü. Sınıf devrimcileri de mitinge “Sınıfa karşı sınıf! Newroz piroz be! İşçilerin birliği halkların kardeşliği!” yazılı pankartla katıldılar. Yürüyüş ve miting boyunca BDSP ve DGB flamaları taşıdılar.

Miting için toplanmalar devam ederken, diğer yandan alana girmeye başlayan kitle, halaylarla programın başlamasını bekleyişe geçti. Alana girişin yapıldığı 3. arama noktasında yığılma olması ve sıranın çok yavaş ilerlemesi nedeniyle kitle tepki gösterdi.

Miting boyunca “Direne direne kazanacağız!”, “Biji serok Apo!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları ile, Leyla Güven ve diğer açlık grevcileriyle dayanışmaları ifade eden sloganlar sıklıkla haykırıldı.

Saat 13.00 sularında saygı duruşuyla miting programı başladı. Ardından Ayten Beçet’in feda eylemi öncesi yazdığı mesaj okundu. “Biji berxwedana zindanan!”, “Leyla Güven onurumuzdur!” sloganları atılarak Newroz ateşi yakıldı.

İstanbul milletvekilleri Saruhan Oluç, Hüda Kaya, Oya Ersoy ve Erkan Baş sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Katılan diğer siyasi parti, örgüt, sendika yöneticilerinin, HDP'nin İstanbul’daki belediyelerin eşbaşkan adaylarının adları okundu, onlar da sahneye çıktı. ESP il başkanı Pınar Türk kitleyi selamlayarak ‘İstanbul Newroz Koordinasyonu’nun açıklamasını okudu. Newroz’un direniş günü olduğunu belirterek 2015'ten bu yana AKP iktidarının toplumsal muhalefete saldırılarını arttırdığı, belediyelere kayyımlar atadığı, kadınlara saldırılar yaşandığı, açlık ve yoksulluğun arttığı, din sömürüsü yaparken bir yandan cenazeleri kaçırarak defnettiği hatırlatıldı. Türkiye halklarının “beka sorunu” denilerek yanıltıldığı, bunun faşizmin bir sorunu olduğu vurgulanarak tecrite karşı açlık grevlerine değinildi. Tecrite karşı bedenini açlığa yatıranların kararlılığını kuşanmak gerektiği vurgulandı. Sonrasında metnin Kürtçesi okun

Açlık grevcileri: Öcalan’la yeni bir “çözüm” süreci istiyoruz

Devamında Barış Anneleri sahneye çıkarken içlerinden biri açlık grevleri ve tecrite ilişkin bir konuşma yaptı. Ardından hapishanelerdeki açlık grevcilerinin gönderdiği mesaj okundu. Mesajda kitle selamlanarak Newroz alanlarındaki kitlelerin soykırımcı diktatörlüklere direnmekten vazgeçilmeyeceğini ortaya koyduğu söylendi. Tecrite karşı halklardan alınan güçle direndikleri ve bedelleri göğüsledikleri vurgulanarak Türkiye’nin krizden çıkmasının tek yolunun Kürt sorununun çözümünden, bunun da Öcalan’dan geçtiği ileri sürüldü. Yeni bir “çözüm” süreci için Öcalan’ın özgür çalışma koşullarının sağlanması gerektiği söylenerek tecrit kırılmadan eylemlerinin de kırılmayacağı ifade edildi. Tecrite karşı feda eylemleri gerçekleştiren Zülküf Gezen, Ayten Beçet ve Uğur Şakar anılarak direnişin zaferle sonuçlanacağı inancı taşıdıkları belirtildi, taleplerinin yasal olduğu kaydedildi. Mesajın devamında deklarasyon olarak tanımladıkları talepler yer aldı. Bu talepler, Öcalan’ın avukatı, ailesi ve vasisiyle düzenli olarak görüşmesi, ailesiyle telefon görüşmesi yapabilmesi, mektup ve faks gönderip alabilmesi, radyo ve TV’leri takip etme hakkı, istediği tüm yayınların karşılanması, bağımsız heyetlerce düzenli tedavi edilmesi, Türkiye ve Ortadoğu’daki sorunların çözümünde rol alması olarak sıralandı. Bu taleplerin karşılanması durumunda açlık grevinin sonlanabileceği aktarıldı.

Tevgera Jinen Azad (TJA) adına yapılan konuşmanın ardından sanatçı Mizgin Tahir sahne aldı.

Yerel seçimde cevap verme mesajları

Mizgin Tahir’in sunduğu dinletiden sonra HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu konuştu. Milyonlarca kişinin Newroz alanlarını doldurduğunu belirterek Leyla Güvenlerden güç aldıklarını ifade etti. Güven’in talebinin haklı olduğunu belirten Şenoğlu yeni bir “çözüm” sürecinin gerekli ve mümkün olduğu üzerine konuştu. Yerel seçimlerde “Kürdistan’da kazanmak, Türkiye'de kaybettirmek için” oy kullanma çağrısı yaptı. Baguz’da IŞİD'in yenilgisinin ilan edildiğini hatırlatan Şenoğlu, bu savaşta yaşamını yitirenleri andı. Sahneden tutuklu milletvekillerinin adları sayılırken kitle “Burada!” diye haykırdı.

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan sahneye çıktı. Newroz alanında farklı kimliklerin buluştuğunu belirterek kitleyi selamlayan Buldan, Leyla Güven’in ve tüm açlık grevcilerinin selamını iletti. Milyonların ‘barış’ talebi olduğunu ifade eden Buldan “Bu iradenin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi 31 Mart’ta da kendisini göstereceğini” söyledi. Leyla Güven ve yüzlerce kişinin tecritin kaldırılması için sürdürdüğü açlık grevini selamlayan Buldan, hapishanelerdeki feda eylemcilerini andı. Kendilerine “dinsiz, imansız” suçlamaları yöneltilirken feda eylemcilerinin cenazelerinin kaçırıldığını hatırlatan Buldan, AKP şeflerinin her gün HDP’ye hakaret ettiğine, söyleyecek başka şeyleri olmadığına dikkat çekti. Buldan konuşmasının devamında “yerel seçimlerde AKP'ye cevap vereceklerini” vurgusu yaptı.

Buldan’ın konuşmasının ardından miting, sanatçıların sahne almasıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul