İstanbul’da Haziran Direnişi eylemi: “Karanlık gider Gezi kalır!”

Haziran Direnişi’nin 5. yıldönümünde Taksim’de yapılan eylemde, iktidarın direnişten duyduğu korkuya dikkat çekilerek “Karanlık gider Gezi kalır” vurgusu yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mayıs 2018
  • 19:05

Haziran Direnişi’nin 5. yıldönümü vesilesiyle Taksim’de eylem yapılarak direniş sırasında polis tarafından katledilenler anıldı ve “Karanlık gider Gezi kalır!” denildi.

Taksim Dayanışması’nın çağrısını yaptığı eylem için Taksim’deki Makine Mühendisleri Odası önünde toplanıldı. Saat 19.00’a yaklaşırken kitle "Her yer Taksim her yer direniş!", "Gezi'de düşene dövüşene bin selam!" sloganlarıyla eylemi başlattı.

Haziran Direnişi’nde katledilen Berkin Elvan, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük ve Hasan Ferit Gedik'in anneleri de “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganları eşliğinde kitlenin en önünde yerlerini aldılar. Direnişte katledilen Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da kortejin en önünde yerini aldı.

Kitle Taksim Dayanışması imzalı “Karanlık gider Gezi kalır” pankartı arkasında sloganlarla İstiklal Caddesi’ne indi ve ardından Taksim Meydanı yönünde yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sloganlar atıldı, Haziran Direnişi’nde katledilenlerin isimleri sayılarak “Yaşıyor!” diye haykırıldı.

Her sene olduğu gibi bu sene de Fransız Konsolosluğu önünde TOMA, çevik kuvvet ve sivil polis barikatıyla karşılaşıldı. Katledilenlerin polis barikatı önünde bir kez daha anılmasının ardından söz Taksim Dayanışması adına Mücella Yapıcı'ya bırakıldı. Gezi Parkı ve Taksim Meydanı'nın eylemlere kapatılmasına tepki gösteren Yapıcı, iktidarın "Gezi korkusu"na dikkat çekti. Yürüyüşün önünün kesilmesine tepki olarak basın açıklaması yapmayacaklarını ifade eden Yapıcı eyleme çağrı için yayınlanan metni okudu.

“İktidarın Haziran Direnişi korkusu sürüyor”

“Tam 5 yıl önce bugünlerde Taksim Meydanı ve Gezi Parkı başta olmak üzere, yaşamımız ve yaşam alanlarımıza amansız bir şiddetle saldıranların karşısında; omuz omuza verdik, dayanışma olduk, umut olduk” diyen Yapıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Milyonlarca yurttaşın güzel bir geleceğe dair umudunu yeşerten Gezi Direnişi, en zor zamanlarımızda dahi bizlere yaşam enerjisi olurken; iktidarlarının devamı uğruna bütün insani değerleri yok etmeye çalışan siyasi iktidarın bir türlü unutamadığı en büyük kabusu olmayı sürdürüyor.”

AKP iktidarının günümüzde yaşama geçirdiği baskı ve zorbalık uygulamalarına değinerek sözlerini sürdüren Yapıcı “Karanlık gider Gezi kalır” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Açıklamanın okunmasından sonra 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı ve Haziran Direnişi’nde katledilen Mehmet Ayvalıtaş için önümüzdeki günlerde yapılacak anmanın bilgileri paylaşıldı. Ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Eylem boyunca "Gezi kalır Erdoğan gider!", "Karanlık gider Gezi kalır!", "Gezi şehitleri ölümsüzdür!" sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER