İstanbul’da Filistin direnişiyle dayanışma

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan eylemde “Filistin halkının haklı mücadelesinin yanındayız” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mayıs 2021
  • 19:26

Irkçı-siyonist İsrail rejiminin Filistin halkını hedef alan katliamı, ilerici, devrimci güçler tarafından bugün Türkiye’nin pek çok kentinde gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi. Emperyalistlerin ve bölgedeki işbirlikçilerinin siyonist rejimin katliamına ortak oldukları teşhir edilen eylemlerde, Filistin halkının yalnız olmadığı vurgulandı.

Eylemlerden biri de İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla İsrail’in İstanbul Konsolosluğu önünde gerçekleştirildi. BDSP’nin de destek verdiği eylemde, “Katil ABD işbirlikçi AKP!”, “Katil İsrail Filistin’den defol!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Filistin’de direnen halklar kazanacak!”, “Barbarlar yenilecek direnen halklar kazanacak!”, “Tanklara karşı taş, tanklara karşı taş! Direnen Filistin kazanacak!” sloganları haykırıldı ve aynı şiarlı dövizler taşındı. 

“Devletlerden sadece kınama sesleri yükseldi”

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri adına okunan basın açıklamasında, siyonist İsrail’in Filistin üzerindeki saldırılarının boyutu aktarılarak şunlar ifade edildi:

“Filistin halkının işgale karşı verdiği bu haklı ve meşru mücadele siyonist İsrail’in, başta ABD olmak üzere onu destekleyen emperyalizmin kaba kuvveti ile engellenemez. Geçmişte olduğu gibi bugün de Doğu Kudüs’te, Gazze’de Filistinli sivillere saldıran ve onları öldüren işgalci İsrail, Filistin topraklarında kendi meşruiyetini sağlayamayacaktır. Yüzlerce Filistinliyi katleden, Filistin mücadelesine destek veren herkesi hedef alan İsrail’in kural tanımaz tutumuna karşı dünya devlerinden sadece kınama sesleri yükseldi. ABD ise İsrail’i değil; ‘terörist’ olarak gördüğü Filistinli direniş örgütlerini kınayarak İsrail’i korurken ABD işbirlikçisi Arap rejimleri de suspus bir şekilde yaşananları sadece seyretmektedirler.”

“Halkların birleşik mücadelesi geri adım attırabilir”

Açıklamanın devamında Saray-AKP iktidarının ikiyüzlülüğü şu şekilde teşhir edildi:

“Saray-AKP iktidarı ise son gelişmelere rağmen bir yandan İsrail’le askeri, ekonomik ve siyasi işbirliğini sürdürürken diğer yandan göstermelik kınamalarla durumu idare etmeye, siyasal islamcı tabanındaki geleneksel Yahudi düşmanlığı duygusunu kullanarak da çözülen tabanını konsolide etmeye çalışıyor. AKP’nin ABD çözümü dışında bağımsız bir politika geliştiremeyeceğini biliyoruz, ‘İslam İşbirliği Teşkilatı’ içerisinde bulunan ve bugün AKP ile Doğu Akdeniz’de enerji, ekonomi ve askeri alanlarda müttefiklik kuran ve protokoller imzalayan Arap hükümetleri Filistin’e ait doğalgaz kaynaklarını İsrail ile birlikte Avrupa’ya pazarlayacak anlaşmalara imza atarak ihracat hattı oluşturdular. İktidarın ikiyüzlü politikalarına karşı halkların ve emekçilerin birleşik mücadelesi ile iktidarlara geri adım attıracağımızı biliyoruz.

“Şeyh Cerrah Filistin’dir, Filistinlilerindir. Filistin toprağı Kudüs’ü, İsrail devleti ile yapılan uluslararası anlaşmalarda ‘İsrail’in başkenti’ olarak kabul eden AKP, Filistin’i ve Filistin halkını savunamaz.”

“İsrail’le siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel ilişkiler kesilsin”

Açıklamada son olarak uluslararası topluma, Filistin halkına yönelik zulme karşı devletlerinin savaş, işgal ve talan politikalarına karşı barış ve adalet için bir adım atma çağrısında bulunuldu. Son olarak şunlar ifade edildi:

“Filistin’i ancak Filistinlilerin kaderini paylaşan, sömürgeciliğe karşı mücadele edenler savunabilir. Filistin’in ve sömürge halklarının kurtuluşu bugün antikapitalist-antiemperyalist cepheyi büyütmekten geçmektedir. Filistin’in haklı mücadelesinin yanındayız. Buradan bir kez daha Saray-AKP iktidarına sesleniyoruz: Türkiye ile işgalci İsrail arasındaki siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel tüm ilişkilere son verilsin.”