IŞİD’e destek, halka devlet terörü

IŞİD çetelerine sınırları ardına kadar açan sermaye devleti, gerici çetelere karşı Kobane’yi savunan halka devlet terörü uyguluyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Eylül 2014
  • 08:21

Rojava’nın Kobane Kantonu’nda 15 Eylül’den itibaren IŞİD çeteleriyle YPG-YPJ güçleri arasında süren yoğun çatışmalar şiddetleniyor.

YPG güçleri Kobanê'nin doğusundaki Aynel-Bet ve Taşlok köyleri ile batısındaki Qişlê ve Sosan köylerinde DAIŞ çetelerine yönelik sert eylemler gerçekleştirdi.

Çatışmalar nedeniyle Kobane’nin köylerindeki halk, güvenlik için Urfa Suruç’taki sınır kapısına doğru ilerliyor. IŞİD saldırılarının ve çatışmaların başladığı 15 Eylül’de Mürşit Pınar Sınır Kapısı'na akın eden binlerce kişi, Türk devleti tarafından sınırdan içeri alınmamıştı.

 

Halka polis ve asker saldırdı

Halkın kararlılığı ve Kuzey Kürdistan’ın çeşitli kentlerinden sınıra gerçekleştirilen yürüyüşlerin ardından sınırdakiler Suruç’a geçirilmişti. Bu sabah ise, Mürşit Pınar Sınır Kapısı'nda bekleyen ve aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da bulunduğu gruba Türk polisi ve askerler gaz bombaları ile saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gaz bombaları ile yaralandı. Askerler dün ailelerini Suruç'a getirip bugün tekrar Kobanê'ye gidip IŞİD'e karşı savaşmak isteyen Kobanêlilerin geçişini engelliyor. Gerici çetelere her türlü desteği veren Türk devleti, sözkonusu olan gerici çetelere karşı savaşa katılım olduğunda “sınırları kapatmayı” tercih ediyor.

 

Askerler çocuğu vurdu

Kobanê'nin batısından Birecik'e geçmek isteyen 13 yaşındaki Fatme İzettin Hesen Türk askerleri tarafından silahla vuruldu. Ağır yaralanan çocuğun Birecik'teki tedavisi sürüyor. Ağır yaralanan çocuk, Birecik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Dün gece ameliyat edilen çocuğun yoğun bakım ünitesindeki tedavisi devam ediyor.

 

HDP'li vekiller oturma eyleminde

Halka saldıran polis ve askerlerle görüşen HDP'li milletvekilleri askerin geri çekilerek saldırıları durdurmasını istedi. Asker ve polisler milletvekillerinin taleplerini yerine getirmemesi üzerine HDP'li 4 milletvekili sınır tellerinin altında oturma eylemi başlattı.

 

20 çete üyesi öldürüldü

Diğer yandan, YPG-YPJ kaynaklarından yansıyan bilgilere göre, IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı eylemler gerçekleştiren YPG güçleri, Kobanê’nin batısındaki köylerde düzenlediği eylemlerde, 20 çete üyesini öldürdü. 

HDP’li vekiller Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Kemal Aktaş ve DTK İcra Kurulu üyesi Feleknas Uca ise, bugün Cenevre’de bulunacakları bazı temasların ardından BM önünde oturma eylemi ve açlık grevine başlayacak.

 

Halk, bakanları taşladı

Sınırda bekleyen binlerce kişi, dün Suruç’taki sınır bölgesine gelen AKP’li bakanları tepkiyle karşıladı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Tarım Bakanı Mehdi Eker halk tarafından taş yağmuruna tutuldu. Halkın tepkisi üzerine AKP’li bakanlar bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

 

Diyarbakır halkı Suruç'a geçiyor

Kobanê'yle dayanışmak ve IŞİD saldırılıarını protesto etmek için Diyarbakır'da yapılan eyleme binlerce kişi katıldı. Koşyolu Parkı'nda gerçekleştirilen miting programının ardından kitle Kobanê'ye destek vermek için otobüslerle Suruç'a doğru yola çıktı.

Suruç'ta ise polisin yoğun gaz bombalarıyla saldırısı karşısımda çatışmalar devam ediyor. Üç saat boyunca Kobanê tarafından gelenlerin geçişine sınır kapatıldıktan sonra geçişlere yeniden izin verildi. Sınırdan geçenler araçlarla Suruç merkezine götürüldü.