İşçi direnişleri sürüyor

Dört bir yanda işçilerin hak gasplarına, işten atmalara ve sendika düşmanlığına karşı direnişi sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Aralık 2022
  • 20:30

Dört bir yanda işçilerin hak gasplarına, işten atmalara ve sendika düşmanlığına karşı direnişi sürüyor.

İstanbul’da Koç Üniversitesi Hastanesi’nde işçiler hastane önünde ve Ağaç AŞ işçisi İBB önünde, Polyak Madencilik’te işten atılan işçiler maden önünde direnirken, Bursa’da ise Barutçu Tekstil ve Turkuaz Tekstil’de işçiler eylemler yapıyor.

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde sendikalı olduğu için işten atılan Dev Sağlık-İş üyesi işçilerin direnişi 18. gününde dayanışma ziyaretleri ile devam ediyor. Hastane önünde süren direnişi Türkiye İşçi Partisi (TİP), Dev Sağlık İş’in Ankara’da bulunan üyeleri, Mücadele Birliği, Yeni Demokrat Kadın ziyaret etti.

Öte yandan Kırkyama Kadın Dayanışması ve FeminAmfi'den kadınlar dayanışma eylemi gerçekleştirdi. Kadınlar, Koç Holdinge bağlı Koçtaş önünde yaptığı eylemde şunları ifade etti:

“İşten atılan Koç Üniversitesi Hastanesi işçilerinin talepleri karşılanana, tacizci müdür işten atılana kadar bütün iş yerlerinizi mora boyayacağız.”

Gençlik Meclisleri, direnişçi işçilerle dayanışmak için Cevahir AVM içindeki Koçtaş önünde eylem gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda “Koç Üniversitesi Hastanesi önünde hakları için direnen işçilerin yanındayız” denildi. Güvenlik ve polis saldırısı sonucu 5 kişi gözaltına alındı.

İşçilerin talepleri şunlar:

“*Tacizci müdürün hastaneyle ilişiğinin kesilmesi.

*Sendikalı çalışmanın önünün açılması ve kimseye sendika tecihinden dolayı baskı yapılmaması.

*Atılan işçilerin işe geri alınması.

*Angaryaya, mobbinge ve tacize son verilmesi.

*Taşeron şirketler aracılığıyla değil, kadrolu çalışmak.”

Bağımsız Maden-İş üyesi madencilerin Polyak Madencilik önünde, işten atma saldırısına karşı başlatmış olduğu direniş 28. gününde sürüyor. İşten atılan Erdoğan Çapaklı, direnişin 27. gününde yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Polyak yönetimini sadece bir maden işçisini değil 2 çocuğunu ve ailesini bu kış gününde 46 kod ile açlığa mahkûm etmektedir. Bunlar son çağrılarımızdır. İyi niyetle yaptığımız diyalog çağrılarına kulak tıkayanlar da artık evlerinde rahat etmesin.”

Direnişte hafta boyunca Özyeğin Fiba Yönetimi / Polyak Maden yönetimine yapılan hukuksuzluğun sonlandırılması yönünde geri adım atma çağrısı yapıldı.

Ağaç AŞ işçisi Bilal Atan, işten atma saldırısına karşı İBB önünde başlattığı direnişi 14. gününde devam ediyor. Hafta içi her gün saat: 14.00-17.00 arasında gerçekleştirdiği direnişe dayanışma çağrısı yapan Atan’ın talepleri şunlar:

“*İşkenceciler işten atılması.

 *İşe iade edilmem.”

Bursa’da ise Öz İplik-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler iki fabrika önünde eylem yapıyor. Barutçu Tekstil ve Turkuaz Tekstil’de işten atılan işçiler işe geri dönmek istiyor.