Irkçı katliama kaşı tepkiler

Konya Meram’da gerçekleşen ırkçı katliama karşı tepki eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Temmuz 2021
  • 08:45

Konya’da Kürt ailenin ırkçı katliamda öldürülmesi sonrasında eylemler gerçekleştirildi. İstanbul’da HDP İl Örgütü eylem yaparken Diyarbakır, Cizre, Urfa’da açıklamalar yapıldı.

İstanbul

HDP İstanbul İl Örgütü, Konya Meram’da gerçekleşen ırkçı katliama karşı  refleks olarak gerçekleştirdiği tepki eyleminde sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atıldı.    

Eylemde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, şunları söyledi:

“Uzun yıllardır bu durumun buraya geleceği, evlere girileceği, insanların evlerinde bile yaşayamayacakları, evlerinde katledilecekleri biliniyordu. Adım adım süreç buraya getirildi. Partimizin, konuya hassasiyet gösteren bütün çevrelerin uyarılarına rağmen katliama yol verildiğini, katliamın planlandığını bu gece itibariyle gördük.”

 İl Eşbaşkanı Eşbaşkanı Elif Bulut da, Dedeoğulları ailesinin Kürt kimliklerinden dolayı katledildiklerini ifade ederek şunları vurguladı:

Bu katliama sessiz kalmak taraf olmaktır. Bizler yok edilmek, güvensiz bir şekilde yaşamak istemiyoruz. Bu saldırılar iktidarı ayakta tutuyor. Buna karşı halk olarak direnmemiz gerekiyor. Biz Kürtler, kadınlar, emekçiler ve diğer ezilen tüm kesimler olarak, bu tür katliamlara karşı durmak için bir araya gelmeliyiz. Bunu başarıp, bir araya gelip kazanmak dışında bir şansımız yok.”

Eylemde ayrıca bu akşam Taksim-Tünel’de saat 19.00’da yapılacak protesto eyleminin çağrısı yapıldı.

Diyarbakır

Diyarbakır Barosu, katliamı protesto etmek için Tahir Elçi Konferans Salonu önünde Adalet Nöbeti başlattı. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, baronun Kürtçe Dil Komisyonu üyeleri ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyelerinin katıldığı nöbette, ırkçı saldırıda katledilen 7 kişi için mumlar yakıldı.

Cizre

7 kişinin katledildiği ırkçı katliamı Şırnak Cizre’nin birçok mahallesinde sokaklara çıkan halk, protesto etti. Protesto eylemlerinde “Kurdistan goristan ji bo faşîstan” sloganı atıldı.

Urfa

Urfa Barosu katliamı kınayan bir açıklama yayınladı. Baronun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, 15 baronun önceki ırkçı saldırılara karşı ortak tepkisi kast edilerek "Yanılmış, haksız çıkmış olmak isterdik!" denildi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Yanılmış, haksız çıkmış olmak isterdik! Saldırılara karşı cezasızlık politikasını bilenler olarak her şeyden önce etkin soruşturma talep ettik. Sırf bu yüzden hedef gösterilmiş olsak da daha fazla can kaybı olmadan cinayet işlenmeden cezasızlık politikasından vazgeçilmelidir."