İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan ile tutuklular Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım ve Ömer Hayri Konar ile görüşme talebiyle 775 hukukçu, 10-17 Haziran tarihleri arasında görüşme yapma talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yapmıştı. 22 ülkeden 350 avukat 14 Eylül'de; Kuzey ve Doğu Suriye ile Suriye’nin farklı bölgelerinden 691 avukat ise 19 Eylül'de benzer başvurularda bulunmuştu.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen çok sayıda avukat ile birlikte görüş başvurularına dair Beyoğlu’nda bulunan dernek binasında basın toplantısı düzenledi. İtalya’dan gelen imzacı Fabio Marcelly, Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları için Avukatlar Birliği (ELDH) Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Schmidt, Asrın Hukuk Bürosu avukatları ve ÖHD Eş Genel Başkanı İlknur Alcan’ın yanı sıra çok sayıda avukat toplantıya katıldı.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, ÖHD Eş Genel Başkanı İlknur Alcan, İmralı'da mutlak tecrit uygulandığını belirterek, istisnalar dışında 2011 yılından bu yana aile ve avukat görüşü yaptırılmadığını hatırlattı. Alcan, "Uygulanan tecridi artık tecrit olarak değerlendirmiyoruz, tecrit içinde tecrit, yani mutlak tecrit olarak değerlendiriyoruz. İmralı Adası’nda tutulan mahpuslar hiçbir haktan yararlandırılmıyor” dedi.
2 bini aşkın başvuru
Asrın Hukuk Bürosu’nun ÖHD’ye başvuru yaparak hukuki girişimlerde bulunmasını talep ettiğini aktaran Alcan, yaptıkları başvuruya dair Adalet Bakanlığı’ndan henüz dönüş yapılmadığını söyledi. Alcan, "Diğer ülkelerdeki meslektaşlarımızın da dikkatini çekti. Yaklaşık 2 bin avukat da Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvuruda bulunanların birçoğu bugün burada” dedi.
“Avrupa göz yumuyor!”
Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez ise, 23 yıldır İmralı’da "hukuksuzluğa" karşı mücadele ettiklerini vurguladı. Bilmez şunları söyledi:
"Bu mesele sadece Kürtleri, Sayın Öcalan’ın ailesini kapsamıyor artık. Yıllardır bütün ülkeye hızla yayılıyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası da Sayın Öcalan’la hayata geçirildi. Türkiye’nin bu konuda düzenleme yapması gerekiyor ve ne yazık ki Avrupa kurumları bunu da görmezden geliyor.”
Bakanlığa gönderilen mektup
ELDH Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Schmidt ise, girişimlerine değinerek, "Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde avukatların erişimi için çalışıyoruz. Ama Türkiye’de Abdullah Öcalan için çalışıyoruz. Bu durumdan siyasi olarak yetkili olan Adalet Bakanlığı’na yazdığımız bizzat bir mektup var” dedi. Schmidt, ardından Adalet Bakanlığı’na yazılan mektubu okudu.