“İkizköy’de hava kalitesi tehlike saçıyor”

Çevre Mühendisleri Odası’nın İkizköy raporunda Akbelen’deki maden ocağının yerel halkın sağlığını tehdit ettiği belirtilerek, bu işletmenin durdurulması ve maden alanlarının en kısa sürede rehabilite edilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ağustos 2024
  • 09:30

Muğla'da Yeniköy ve Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin kömür çıkarmak amacıyla yaptığı patlatmalar sonrası İkizköy ve Akbelen’de yaşayanlar, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne hava kalitesinin ölçülmesi talebiyle başvuruda bulundu. 

Başvuru üzerine belediye İkizköy Mahallesi'nde 30 gün süreyle PM10 ölçümü yapmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı Avrupa Yakası Çevre Laboratuvarı ile iş birliği yaptı. Rapora ilişkin yazılı açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği, maden işletmesinin durdurulması ve maden alanların en kısa sürede rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamada Muğla’ya bağlı Milas’ta 1970’li yılların sonundan beri linyit ocağı işletildiği belirtilerek bugüne kadar maden ocaklarının genişletildiği aktarıldı.

Açıklamanın devamında ulusal ve ulusalararası kabul gören mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgi verilerek şunlar ifade edildi:

“Ölçüm sonuçlarından 30 günlük değerlerin ortalaması 110,8 μg/m3 olarak PM10 tespit edilmiş. Ölçüm sonuçlarına göre insanlarda oluşturabileceği olası etkiler özellikle kırılgan gurupların (akciğer rahatsızlığı olan bireyler, çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlıkları olan bireyler vb.) sağlıkları üzerinde olumsuz etkileri görülür. 05/06/2024-06/06/2024 tarihlerinde ölçülen değerlerin 200 µg/m3 üzerinde tespit edilmesi ile hava kalitesi indeksi, AQI, sağlık açısından alarm işaretini gösterir. Yani sağlıklı bir bireyde dahi ciddi sağlık etkileri görülebileceğinden, insanlar açısından tedavisi zor olabilecek hastalıklara neden olabilecektir. Son olarak; küresel ısınma ve iklim değişikliği gerçeği de göz önüne alındığında, yerel halk sağlığını da tehdit eden bu işletmenin durdurulması ve maden alanların en kısa sürede rehabilite edilmesi gerekmektedir.”