Muğla-Milas’ta birçok köyü haritadan silen, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine bağlı linyit ocakları, İkizköy’ün Işıkdere Mahallesi’nin boşaltılmasına yol açmış, madenin İkizköy’ün kuzeybatısındaki Akbelen Ormanı’na ilerlemek istemesi üzerine köylüler ormanı korumak için direnişe geçmişti.
Orman Genel Müdürlüğü’nün Akbelen Ormanı’nda linyit madenciliği yapılabilmesi için termik santralleri ve linyit madenlerini işleten YK Enerji firmasına verdiği açık maden işletme iznini iptal ettirmek için dava açan İkizköylüler, bir yandan da bölgedeki arkeolojik varlıkları kurtarmaya çalışıyor. İkizköy’ün boşaltılan Işıkdere Mahallesi yakınındaki kazılarda tespit edilen arkeolojik eserlerin tescillenmesini, bölgenin de arkeolojik sit alanı ilan edilmesini isteyen İkizköylüler, 26 Temmuz’da bu konudaki taleplerini Muğla Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne iletti.
Yürütmeyi durdurma kararına rağmen talana devam
Doğu Eroğlu’nun Medyascope’ta yer alan haberine göre İkizköylüler’in ve bölgedeki linyit madenleri ile termik santrallerden etkilenen diğer köylerden vatandaşların katılımıyla kurulan Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği tarafından 26 Temmuz’da, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne yapılan başvuruya yasal süre içinde yanıt gelmeyince, kurumun zımni ret işleminin iptali için İkizköylüler davacı oldu.
Işıkdere Mahallesi yakınındaki arkeolojik eserlerin koruma altına alınmasını isteyen İkizköylüler dava dilekçelerinde, yargıdan gelen yürütmeyi durdurma kararlarının maden sahası içinde kalan arkeolojik şehir kalıntısını korumaya almadığını, madende çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Dünya mirası niteliğindeki ulusal kültür varlığımız termik santral şirketinin müdahalesine ve tasarruflarına açık bir şekilde korumasızdır” dedi.
Linyit çıkarırken bulunan eserler YK Enerji sponsorluğunda madenden uzaklaştırılıyor
Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayan ocakta, madencilik faaliyetleri sırasında arkeolojik buluntulara rastlanması halinde, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen kamu yatırım alanı kazıları programına başvuruluyor.
Binlerce hektara yayılan linyit madeninde daha önce de pek çok arkeolojik buluntuya rastlanmış, Milas Müze Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle arkeolojik buluntular madenden uzaklaştırılıp Milas Müzesi’ne ya da Ören’de oluşturulan Arkeopark’a götürülmüştü.