İhracatta rekorlar kırılırken işçiye açlık dayatılıyor

Sermayedarlar ihracat rekorlarıyla zenginliklerini artırırken işçi sınıfı yoğun sömürü altında açlık ve sefalete mahkum ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Temmuz 2022
  • 14:20

Sermayedarlar, devlet ve sendika bürokratları asgari ücret için açlık sınırın altında kalan bir artış belirledi. Bu, Türkiye’de milyonların açlık sınırının altında bir yaşama mahkum edilmesi anlamına geliyor. Çığırından çıkan enflasyon ve TL’deki değer kaybıyla birlikte, asgari ücretin üstünde maaş alanların yaşam koşulları da istikrarlı bir şekilde aşağı çekiliyor. Sendikalı işçiler her geçen gün asgari ücrete bir adım daha yaklaşırken bir kısmı asgari ücretin altına düşme tehlikesine dikkat çekiyor. Asgari ücretlilere verilen ara zammın kendilerine de yansıtılmasını isteyen sendikalı işçiler ise patronlar tarafından komik oranlarda zamlarla karşılanıyor. 

Öte taraftan, sermayedarlar ihracat ve kar rekorları kırmaya devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Ocak-Haziran ayı verilerine göre İstanbul ve Kocaeli’ndeki sermayedarlar 10 milyar dolarlık ihracat barajını aştı. İhracatta İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alan Kocaeli, geçen yılın ocak-haziran döneminde 7 milyar 707 milyon 111 bin dolar olan dış satımını bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 32 arttırdı ve 10 milyar 147 milyon 806 bin dolara ulaştı. Kentteki şirketlerden 178 ülke ve özerk bölgeye ürün sağlandı.    

Otomotiv ve kimya sanayi ihracat artışının temel sektörleri oldu

Kocaeli’nin bu dönemdeki ihracatının yüzde 69'una denk gelen 7 milyar 40 milyon 168 bin dolarlık kısmı, otomotiv ve kimya sektöründen elde edildi. Otomotiv sektörünün 2021'in ilk yarısında 3 milyar 67 milyon 515 bin dolar olan dış satımı, bu yılın aynı döneminde yüzde 19 artarak 3 milyar 645 milyon 937 bin dolara ulaştı. 

Çelik sektörü ise 944 milyon 90 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Bu sektörü 683 milyon 321 bin dolarla demir ve demir dışı metaller, 418 milyon 922 bin dolarla elektrik-elektronik sektörü izledi.

Kentte sermayedarlar cephesinden işler tıkırında giderken işçiler ise Asen Metal’de olduğu gibi sendikalaştıkları için işten atıldı. Neşe plastik, Mutlu AKÜ gibi sendikalı petrokimya fabrikalarında çalışan işçiler patronların sınırlı sosyal hak ve düşük ücret dayatmalarına maruz kaldı. Smart Solar’da sendikal örgütlenmeye karşı tahammülsüzlük ve işten atma saldırısı görüldü. 

Bu açık gerçeklik, sermayedarlar ihracat rekorlarıyla zenginliklerini artırırken işçi sınıfının yoğun sömürü altında açlık ve sefalete mahkum edildiğini ortaya koyuyor.