Kale Kilit, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından her yıl verilen “İhracatın Yıldızları Ödülleri”nin “metal eşya” kategorisinde 10. kez birinci oldu. Kale Kilit’e bu başarıyı(!) 2015 yılında gerçekleştirdiği ihracat getirdi. Kale Kilit’in saymakla bitmeyen başarılarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
* Kale Kilit Türkiye’de her 3 evden 2’si tarafından tercih ediliyor.
* Dünya çapında Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu 100’den fazla ülkeye ihracat yaparak, her yıl yeni bölge ve ülkelere ulaşma hedefini başarıyla gerçekleştiriyor. Türkiye kilit ihracatının %65’i Kale Kilit’e ait.
* Kale Kilit, Çerkezköy’de yalnızca bölgenin değil, Avrupa’nın en büyük entegre kilit üretim tesisini kurdu. (Geçtiğimiz eylül ayında Kale Kilit Çerkezköy’deki fabrikaya 600 kişilik işçi alımı yapacağını duyurmuş ve 3000 kişi iş başvurusunda bulunmuştu. Haber burjuva medyaya “600 kişilik işe 3 bin kişi başvurdu, kuyruk sokağa taştı” vb. başlıklarla yansımıştı.)
İşçilerin işe girmek için adeta birbirleriyle yarıştığı, kapısında kuyruğa girdiği, ihracat şampiyonu, dünya markası ve saymakla bitmeyecek meziyetlere sahip(!) Kale Kilit kuşkusuz bu başarısını fabrikadaki kölece çalışma koşullarına borçlu. Kale Kilit’in saymakla bitmeyen başarılarının teminatı olan sömürüye verilebilecek örneklerin bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
* İşçilere performans sistemi uygulanıyor. Özellikle bantlarda çalışan işçiler yoğun baskı altında, adet istenerek çalıştırılıyor. Montaj bölümü başta olmak üzere bir dizi bölümde performans dayatmasından kaynaklı sürekli işçi sirkülasyonu yaşanıyor. İşçiler psikolojik ve fiziki rahatsızlıklar yaşıyorlar.
* İşçiler işin yoğunluğuna göre kendi bölümlerinin dışındaki bir bölüme kaydırılabiliyor. Bu da kaza riskini arttırıyor. Kale Kilit’te pres makinelerinde yaşanan kazalar adeta olağanlaşmış durumda. Geçtiğimiz eylül ayında hamile bir kadın işçinin 4 parmağını pres makinesine kaptırdığı basına yansımıştı.
* Fabrikada Türk Metal örgütlü. Türk Metal, örgütlü olduğu diğer fabrikalarda olduğu gibi Kale Kilit’te de patron sendikası olarak çalışıyor. (Güngören’deki fabrikada yeni işçiler asgari ücretle işe alınırken eski işçiler de 1600 TL civarında ücret alıyorlardı.) Sendika imzaladığı sözleşmelerle kırıntı düzeyinde iyileştirmelere işçileri mahkum ederken pek çok işçi geçim sıkıntısı yaşıyor. Basına yansıyan haberlerde birçok işçinin geçim sıkıntısı sebebi ile ek iş yaptığı belirtiliyor.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Ancak bu örnekler açık bir şekilde Kale Kilit’in ihracatta olduğu kadar sömürüde de birinci olduğunu gözler önüne sermekte.