İHD’den Ümraniye’de 19 Aralık anması

İHD İstanbul Şubesi, Ümraniye E Tipi Hapishanesi önünde 19 Aralık anması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Aralık 2018
  • 14:46

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 18 yılın ardından Ümraniye Hapishanesi önünde 19 Aralık anması yaptı. Saat 13.00’te yapılan anmada ilk olarak İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri konuştu. Yoleri, 19 Aralık’ın mücadele yönüne vurgu yaparak İHD’nin 19 Aralık’ı “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” ilan ettiğini belirtti.

Basın metnini ise Ferit Barut okudu. 19-22 Aralık 2000’de 20 hapishaneye birden saldırı olduğunu vurgulayan Barut, “Saldırı sırasında; Bayrampaşa Hapishanesi’nde Cengiz Çalıkoparan, Ali Ateş, Mustafa Yılmaz, Murat Ördekçi, Nilüfer Alcan, Fırat Tavuk, Aşur Korkmaz, Şefinur Tezgel, Yazgül Güder Öztürk, Gülser Tuzcu, Seyhan Doğan, Özlem Ercan,  Ümraniye’de Ahmet İbili, Ercan Polat, Umut Gedik, Ata Akçagöz, Haydar Akbaba, Muharrem Buldukoğlu ve hastanede tedavisi devam ederken Rıza Poyraz, Çanakkale’de Fidan Kalşen, Fahri Sarı, Sultan Sarı, İlker Babacan, Bursa’da Murat Özdemir,  Çankırı’da İrfan Ortakçı, Hasan Güngörmez, Ali İhsan Özkan, Uşak’ta Berrin Bıçkılar, Yasemin Cancı, Ceyhan’da Halil Önder  isimli mahpuslar ile Ümraniye ve Çanakkale’de Nurettin Kurt ve Mustafa Mutlu isimli askerler öldürüldü. Öldürülenlerin çoğu vahşice öldürülmüşlerdi ve Bayrampaşa Cezaevi’nin C-1 koğuşunda, kadın mahpuslar diri diri yakılmıştı” dedi.

Katliamın ardından açılan davaların zaman aşımına uğratmak için uzatıldığını dile getiren Barut son olarak şunları söyledi:

“İnsan hakları savunucuları olarak, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine karşı durmaya ve mahpuslarla dayanışmaya devam edeceğiz.  

Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri etkin bir şekilde soruşturulmalı ve sorumlular yargı önüne çıkarılmalıdır.

Mahpusların eğitim ve sağlığa erişimi dahil tüm temel haklarını güvenceye kavuşturacak mevzuat değişiklikleri yapılmalıdır.

 19 Aralık katliamı bir insanlığa karşı suçtur. Yargılama bu suç kapsamında yapılana, zamanaşımıyla desteklenen cezasızlık son bulana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız.”

Anma “19 Aralık Katliamını unutma, unutturmaya!”, “İnsan haklarıyla insandır!” ve “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” sloganlarıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul