İHD’den 16 Mart eylemleri

İHD İzmir Şubesi 16 Mart katliamları ile ilgili eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mart 2015
  • 19:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Beyazıt ve Halepçe katliamlarını lanetledi. Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde “16 Mart Dünya Kürt soykırım günüdür” şiarı ve Halepçe katliamında yaşamını yitirenlerin resimlerinin olduğu pankart açıldı.

Eylemde İHD adına basın açıklamasını Caner Canlı yaptı. Canlı, 16 Mart gününün katliamların ve soykırımların tarihi olduğunu söyleyerek başladığı açıklamada 16 Mart günü yaşanan katliamları anlattı. Canlı, 16 Mart günü iki katliamının yaşandığını belirtti. Beyazıt Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin isimlerini sayan Canlı, katliam sonrası yaşanan hukuk mücadelesini özetledi. Canlı, Halepçe Katliamı’nda 180 ila 210 bin arasında Kürdün öldürüldüğünü ifade etti. Kullanılan kimyasal silahların etkisinin uzun süre kaldığını belirtti.

Kürtlere yönelik soykırım tehdidinin halen devam ettiğine dikkat çeken Canlı, IŞİD saldırılarına Kürtlerin Kobanê direnişi ile cevap verdiğini ifade etti.

Canlı açıklamanın devamında şunları söyledi: “İHD, Türkiye’de Halepçe Katliamı’nın anma günü olarak bilinen 16 Mart gününü ‘Kürt Soykırım Günü’ olarak tanıma kararı almış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu soykırımı tanımasını talep etmektedir. Soykırım suçu BM Roma Statüsü’nde, Ulusal Etnik, ırksal veya dinsel bir grubu kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacı ile işlenen öldürme, bedensel veya zihinsel zarar verme, fiziksel varlığı ortadan kaldıracağı hesaplanarak yaşam şartlarını kasten değiştirme yani göç ettirme, grup içinde doğumları engellemek amacı ile tedbirler alma ve gruba mensup çocukları zorla bir başka gruba nakletme olarak tanımlanmaktadır.”

Katliamlardan sorumlu olanların yargılanmasını talep eden Canlı, İHD’in tüzüğündeki ilkesel tutumu nedeni ile de nerede ve ne zaman yapılırsa yapılsın soykırıma karşı olduğunu belirtti. Türkiye’nin ‘Kürt soykırımını’ tanıması noktasında mücadelenin süreceğinin altını çizen Canlı “Enfal Operasyonu kapsamında soykırımda yaşamını yitirenleri anıyor ve bir daha asla diyoruz. Dün Halepçe sugün Şengal ve Rojava, Kürtlere yönelik soykırım saldırılarına dur diyelim” ifadeleri ile açıklamayı sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İzmir