İHD ve ÖHP heyeti Tekirdağ hapishanesindeki ihlalleri raporlaştırdı

İHD ve ÖHP, Tekirdağ 1 ve 2 nolu hapishanelerinde tutsaklarla yaptığı görüşmeler üzerine hazırladığı hak ihlallerini raporlaştırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Aralık 2018
  • 15:20

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) Tekirdağ 1 No’lu ve Tekirdağ 2 No’lu hapishanelerinde tutsaklarla heyet olarak yaptıkları görüşme sonrasında  hapishane idareleriyle de görüşerek  hak ihlalleri raporu hazırladı. Hazırlanan rapor bugün saat 13.00'te İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısında  açıklandı.

Bu iki hapishanelerdeki hak ihlallerini Av. İlknur Alcan, Av. Fırat Vural ve Av. Gülseren Yoleri anlattı.

Aynı kampüste  4 hapishanede gerçekleşen hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“Keyfi disiplin cezaları; mektup yasakları, açık ve kapalı görüş yasakları, yayın ve kitap yasakları ile mahpusların en temel hakları gasp edilmeye devam edilmektedir.

- Sağlık sorunu yaşayan mahpusların tam teşekküllü hastaneye sevkleri uzun zamanlara yayıldığı için hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumları tehlikeye girmektedir.

- Mektupla iletişim hakkının disiplin cezası ile ortadan kaldırılması, mektupların geç gönderilmesi, kendilerine gelen mektupların hiç teslim edilmemesi gibi yöntemlerle mahpusların dış dünya ile iletişimi kesilmekte ve aynı zamanda yapılan hukuksuzlukların dışarı iletilmesi engellenmektedir.

- Özellikle sol/sosyalist ve Kürtçe basın yayın organlarının toplatma kararı olmadığı halde tutuklu/hükümlülere verilmediği yönünde çok sayıda yakınma bulunmaktadır.

- Dilekçeleri işleme konulmayarak mahpusların adalete erişimi keyfi olarak engellenmektedir."

 

Öneriler

 

İHD ve ÖHP'nin yaşanan sorunlar ve hak gaspları karşısındaki önerileri ise şu şekilde sıralandı:

"-Hapishanelerdeki işkence ve kötü muamele ile keyfi uygulamalara son verilmesi,

- Ceza infaz mevzuatı ve uygulamalarının AİHS, Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, BM İşkencenin Önlenmesi Sözleşmesi, BM Mahpusların Islahı İçin Temel Prensipler ve Avrupa Konseyi’nin ‘Avrupa Cezaevi Kuralları’ başlıklı tavsiye kararları gibi  uluslar arası insan hakları ve ceza infazına dair mevzuat ve standartlarına uygun hale getirilmesi,

- Hasta mahpusların tedaviye erişim hakkının engellenmesine dönük uygulamalara son verilmesi,

- İnfaz hakimliklerinin ve cumhuriyet savcılıklarının  mahpuslardan gelen şikayetleri etkin bir şekilde soruşturması ile insan haklarına ve uluslararası mevzuata uygun, hak ihlallerini önlemeye yarar kararlar vermesi,

- Hapishanelerde yaşanan ihlallerin ortadan kaldırılması noktasında Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu, İl İnsan Hakları Komisyonları ve BM İşkenceyi İzleme Komitesi’nin etkin sorumluluk üstlenmesi,

- Hapishanelerin insan hakları, sağlık ve hukuk alanında çalışanlar başta olmak üzere uzman sivil heyetlerin denetimine açılması,

Sorunların aşılabilmesi için asgari gerekliliktir."

 

Kızıl Bayrak / İstanbul