İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi Sivas Katliamı’nın 27. yıldönümünde yazılı bir basın açıklaması yaptı.
2 Temmuz 1993’te gerçekleşen katliamın anlatıldığı açıklamada katliam yargılaması üzerine şu ifadeler yer aldı:
“2012 yılına kadar devam eden ve Sivas Davası olarak bilinen katliam davasında ise; Yine cezasızlık politikası çıktı karşımıza. 15 bin saldırgan olduğu söylenirken sadece 124’ ü hakkında dava açıldı. Dava sanıklarından Ali Kurt ve Mevlüt Atalay pişmanlık yasasından yararlanmak için mahkemeye yaptıkları başvurularında olayda Hizbullah, İslami Hareket Teşkilatı ve Kaplancılar gibi örgüt bağlantılarını anlattılar ancak mahkeme olayda örgüt yok dedi. Olay sonrası tutuklanan 124 saldırgandan birçoğuna hafif cezalar verilerek, ağır tahrik indirimleri uygulandı. 33’ü hakkında idam cezası verildi ancak bu ceza sonrasında müebbet hapse çevrildi. İdam cezası alan sanıklardan 8’i 1997 yılında tahliye edildi ve bir daha yakalanmadılar. Mahkeme 2012 yılında, yakalanmayan 7 saldırgan hakkında zaman aşımı nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi ve dosyayı kapattı.
Ceza almasına rağmen yakalanmayan katiller arasında Refah Parti yöneticileri de vardı. Katillerin savunmanlığını yapan sekiz avukat ise sonrasında AKP'den milletvekili seçildi.”
2 Temmuz ‘İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü’ olmalı
İHD 1-2 Kasım 2014 tarihinde yapılan 17. Olağan Genel Kurulunda, 2 Temmuz günü’nü “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” olarak ilan ettiğinin belirtildiği açıklama şu talepler yinelenerek bitirildi:
“*Türk Ceza Kanunu’nda yer alan İnsanlığa Karşı Suçlar, hangi tarihte gerçekleştiğine bakılmaksızın insanlığa karşı suçlarda “zamanaşımı” söz konusu olmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli, Sivas davası yeni baştan ele alınmalı, cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, emniyet müdürü, vali dahil tüm sorumlulardan yargı önünde hesap sorulmalıdır.
*Devletin ve toplumun geçmişle yüzleşmesinin sağlanması bakımından Hakikat Komisyonu kurularak katliamın bağlantılarını da içeren gerçeğin açığa çıkarılması sağlanmalıdır.
*Madımak Oteli “Utanç Müzesi” yapılmalıdır.
*Gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve 2 Temmuz günü ulusal düzeyde ‘İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü’ olarak kabul edilmelidir.”