İbrahim Kaypakkaya mezarı başında anıldı!

Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Diyarbakır zindanlarında katledilişinin 41.yılında mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mayıs 2014
  • 20:09

Çevre illerden Çorum’a, İbrahim Kaypakkaya’nın köyü olan Karakaya Köyü’ne devrimci ve ilerici güçler tarafından muhtarlık önünde kortej oluşturularak yürüyüş başladı. En önde ortak pankart ve temsili birer flama yer aldı. Ortak pankartın arkasında, örgütleyici kurumlar olarak 78’liler Girişimi, Partizan, DHF ve destekçi kurumlar ESP, BDSP, SDP, Çorum HDP yer aldı.

“İbrahim Kaypakkaya yaşıyor, savaşıyor!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Şehîd namirin!”, “Haki heval ölümsüzdür!”, “Dörtler yaşıyor savaşıyor!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Bijî biratîya gelan!” sloganlarının sık sık ve coşkulu atıldığı yürüyüşün ardından mezar başına gelindiğinde anma programına geçildi.

Saygı duruşuyla başlayan anma, Partizan, DHF ve  78’liler Girişimi adına okunan ortak basın açıklamasıyla devam etti. Açıklamada İbrahim Kaypakkaya’nın Türkiye ve Türkiye Kürdistanı’nda ezilen, sömürülen milyonlarca işçiye, emekçiye ve köylüye yol gösterdiği, düzenin resmi ideolojisi olan Kemalizm’den en köklü kopuşu onun sergilediği ve pratikte gösterdiği, ezilen Kürt halkının kaderini kendi ellerine alması için mücadele ettiği belirtildi. İbrahim Kaypakkaya’yı anmanın “suç” olarak gösterildiği belirtilen açıklamada, düşmanın asıl olarak İbrahim’in devrimci düşüncelerinden korktuğu, bunun için de her türlü faşizan yönteme başvurduğu söylendi. Rojava’da yaşanan gelişmelere, Haziran Direnişi’ne ve son olarak da Soma’da yaşanan işçi katliamına değinilen açıklama “Kaypakkaya yaşıyor, savaşıyor!” sloganıyla bitirildi. 

Ortak açıklamanın ardından, söz almak isteyen kurum temsilcilerine  söz verildi. Konuşmalar, İbrahim Kaypakkaya’nın devrimci kimliği, kişiliği ve düşüncleri ve onları bugün ete kemiğe büründürmek üzerineydi. İbrahim Kaypakkaya’nın kardeşi Ali Ekber Kaypakkaya da yaptığı kısa konuşmada “Kaypakkaya’nın yolundan gidenleri engelleyemeyecekler” dedi. Kurumların ardından şehit analarına söz verildi. Özgür Kemal Karabulut’un annesi Sultan Ana, konuşmasında İbrahim Kaypakkaya’nın yükselttiği devrim mücadelesine “İbrahim’i katlederek, devrim düşüncesini kafalardan silmeye çalıştılar. Ama unuttular onların ardından gidebilecek olanları. Biz de oğullarımızı besledik büyüttük, devrim davasına  gönderdik, hiç pişman değiliz. Onların düşüncelerini yaşatacağız, anılarına sahip çıkacağız!” dedi. Sultan Ana’nın konuşmasının ardından “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganı atıldı, ortak anma sonlandırıldı.

Ortak anmanın ardından Partizan ayrı bir anma daha gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / Ankara