İbrahim Gökçek’e uğurlama

İbrahim Gökçek’in cenazesini Kayseri’ye uğurlamak için Gazi Cemevi'nde polis kitleye ve Cemevi'ne saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Mayıs 2020
  • 09:48

Ölüm orucu direnişçisi Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Gökçek için Gazi Cemevi’nde tören gerçekleştirildi.

İbrahim Gökçek'in cenazesi Kayseri’ye uğurlanmak üzere ailesi ve uğurlamak için gelenler Gazi Cemevi'nde bekleyişe geçti. Polisler cemevini ablukaya almış durumda, içeriye girişlere izin verilmiyor. Cemevinin içinde ve dışında sloganlar eşliğinde bekleyiş devam etti.

***

Gazi Cemevi’nin etrafındaki sokaklarda polis gaz bombası, plastik mermiler ile cenaze için bekleyenlere saldırdı. Polisin saldırısında beş kişinin gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Daha sonra polis gaz bombaları ile Gazi Cemevi'ne saldırdı. Grup Yorum üyelerinin, ailelerin ve avukatların olduğu cemevine saldıran polis cemevinin ana kapısını kırarak bahçeye girdi. Yemekhane bölümünün kapısını koçbaşlarıyla kırmaya çalışan polise karşı Gazi Cemevi'nde bekleyenler yemekhane kapısına barikat kurdu.

Gazi Cemevi'ne yönelik saldırıda kalp hastası Berkay Köroğlu fenalaştı. Bunun yanısıra Halkın Hukuk Bürosu, İbrahim Gökçek'in cenazesinin polislerce kaçırılmak istendiğini ifade etti: "Polis morgun kapısını kırdı. Cenaze aracı morgun kapısına yaklaştırıldı." 

***

Sonrasında İbrahim Gökçek'in naaşı polis tarafından kaçırıldı. Grup Yorum üyesi Bahar Kurt, İbrahim Gökçek'in cenazesini almak için ailesiyle birlikte yola çıktıklarını, cenazeyi alıp Kayseri'ye gideceklerini duyurdu.

Gözaltıların durumu

Cenaze töreninde estirilen polis terörü sonucunda gözaltına alınanlar arasında avukatların ve Grup Yorum üyeleri de dahil 40'a yakın kişi var. Gözaltıların bir kısmı Sultangazi polis merkezinden Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen 17 kişi için savcının 4 günlük gözaltı kararı verdiği belirtilirken, buradaki gözaltıların kimseyle görüştürülmediği belirtiliyor.

Bununla birlikte Gazi Karakolu'nda gözaltında tutulan 26 kişi, "sosyal mesafe kuralı ihlal"den 1000'er TL para cezası kesilerek serbest bırakıldı.

"Cenazeyi bizden kaçırmaya çalışıyorlar"

Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı, saldırı sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkülerin ve halkların savunucusu İbrahim Gökçek'in naaşı polisler tarafından Gazi Cemevi’nden kaçırıldı. Sadece bir anma yürüyüşü yapılmak istenmişti. Malesesef polisin akıl almaz şiddeti ile karşılaşıldı ve hem cenazemize hem de cemevimize ciddi zararlar verildi.”

İbrahim Gökçek'in cenazesinin Tuzla'daki Mehmetçik Vakfı'nda aileye teslim edileceği öne sürüldü. Fakat Gökçek'in ailesi, HHB avukatları ve Grup Yorum üyelerinin içerisinde olduğu gruba cenaze teslim edilmezken, Grup Yorum şu bilgiyi paylaştı:

Şu anda İbrahim'in naaşı polislerin arasında. Cenaze aracını gözden kaybettik. Durmalarını ve bir yerde buluşmamız gerektiğini söyledik ancak bizden kaçırmaya çalışıyorlar. Önünde ve arkasında polis aracıyla götürüyorlar.

İbrahim Gökçek'in cenazesi Kayseri'ye akşam geç saatlerde ulaştı. Ancak aile evine götürülmesi engellenmek istenen cenaze, avukatların yaptığı açıklamaya göre hala aileye verilmedi.