Hrant Dink katledildiği yerde anıldı

12 yıl önce katledilen AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Osmanbey’deki gazete binası önünde anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ocak 2019
  • 13:40

19 Ocak 2007’de, gazetenin İstanbul Osmanbey’de bulunan binasının önünde katledilen AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için bugün vurulduğu yerde ve saatte anma yapıldı.

Gazetenin bulunduğu binaya “Adalet istiyoruz” ve “Vazgeçmiyoruz Ahparig Hrant 12” yazılı pankartlar asılırken, Hrant’ın vurulduğu kaldırım da kızıl karanfiller ve mumlarla donatıldı.

Anma için saat 15.00 olmadan gelmeye başlayan kitle Türkçe, Kürtçe ve Ermenice dövizler taşırken Dink’in sevdiği müzikler alandaki kitleye dinletildi.

Harbiye ve Osmanbey metro durakları arasını trafiğe kapatan polis hem çevrede hem de alanın belli noktalarında konuşlandı.

Dink’in arkadaşlarından Bülent Aydın aralıklarla yaptığı konuşmalarla Hrant Dink’in katledilmesini, buna göz yuman ve gerçekleri açıklamaktan kaçınan, yargı sürecini sürüncemede bırakan devlet gerçeğini teşhir etti. 12 yıldır adalet arayışının sürdüğünü söyleyen Aydın, “Bugün bir kez daha Hrant’ı anmak, ‘Biz bitti demeden bu dava bitmez’ demek için” buluşulduğunu belirtti.

Ardından Dink’in arkadaşlarından Osman Kavala’nın cezaevinden gönderdiği mektup okunduktan sonra basın açıklamasını, Hrant Dink ile benzer bir cinayete kurban Giden Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali okudu.

Hâlâ buradayız, bir yere gitmiyoruz, vazgeçmiyoruz!”

Babasının 1948 yılında Ankara’dan İstanbul’a doğru yola çıktığını ve bir daha geri dönmediğini belirten Ali, “Gözaltında kaybedilen ve akıbetini hâlâ bilmediğimiz babam ne yazık ki bu ülke tarihinin ne ilk ne de son kaybı oldu” dedi. Dink’e seslenen Ali, “Babamı ‘milli hislerle galeyana geldiği için’ öldürdüğünü söyleyen katilin, seni öldüren ve sonrasında bayrağın önünde poz veren katilden farkı yoktur” ifadelerini kullandı.

Filiz Ali, babasının akıbetini 70 yıldır karanlıkta bırakan devletin Hrant Dink’in ölümüyle ilgili de aynı geleneği sürdürdüğünü belirtti. Yazar, aydın ve gazetecilerin, toplumu susturmak ve korkutmak amacıyla katledildiğine dikkat çeken Ali, katledilen gazetecileri hatırlattı. Ali, babası gibi diğer kaybedilenleri de yıllardır arayan Cumartesi Anneleri’nin taleplerinin görmezden gelinmesine ve eylemlerinin yasaklanmasına dikkat çekti.

Hrant Dink’e seslenerek açıklamaya devam eden Ali, geçen yılki anmadan bu yana çok iyi bir tablonun söz konusu olmadığını, baskı, yasak, sansür, tutuklama vb. saldırıların had safhaya ulaştığını söyleyerek şu ifadelerle açıklamayı sonlandırdı:

Sevgili Hrant, yine de o kadar umutsuz değiliz. Susmayanlar var, hâlâ buradayız, bir yere gitmiyoruz, vazgeçmiyoruz. Seni öldürdüklerinde henüz çocuk olanlar bugün burada, aramızda, öldürülmenin peşine düşüyorlar, soru soruyorlar, susmuyorlar. Sizler kaybettiğiniz bütün değerlerimiz, bize Ocak ayazında bakarken, biz burada, her yıl gençleşen kalabalıklarla vazgeçmiyoruz demeye devam ediyoruz. Umut burada! Bu topraklar, bu ülke bizim!”

“Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz!”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez!”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant!” sloganlarıyla anma sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul