Hopa davasında polis parmağı

Hopa davasının son duruşması tutuklama terörünün polisin kendi hazırladığı tutanak ve ifadeye dayandığını ortaya çıkardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Eylül 2013
  • 14:25

Hopa’da Erdoğan’ın protestosu sonrası açılan davanın son duruşması dün görüldü. Duruşmada daha önce ifadesi alınamayan sanıklardan ifade alımına devam edilirken polisin tüm tutuklamalara dayanak yaptığı ifadeyi sanığa okutmadan kendi ekledikleriyle imzalattığı ortaya çıktı.

Dün Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 6. duruşmada Tanju Aksu horon oynadıkları sırada polisin gaz bombası atarak saldırdığını anlattı. Aksu, genç yaşlı demeden polisin herkesi copladığını söyledi. Doğan Yıldız ise Hopa Meydanı’nda bulunduğu sırada kendisini polis şiddetinin içerisinde bulduğunu beirtti. Yıldız, poliste alınan ifadesi için şunları söyledi: “Gözaltına alındığımda polis bana olaylara karışanları yönlendirdiklerini iddia ettiği bazı isimler sordu. O kişileri tanıdığımı ancak olayları yönlendirmeleri ile ilgili bilgim olmadığını söyledim. Sözlü ifademden sonra polis bana yazılı ifade tutanağı getirdi. İlk kez karakola düşmüştüm ve korktuğum için ifadeyi okumadan imzaladım.

Avukat Oya Meriç Eyüpoğlu, Doğan Yıldız'ın ifadesine dikkat çekerek imzalatılan ifade tutanağının soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyalarda bulunmadığını vurgulayarak sadece polisin hazırladığı fezleke dosyasında yer aldığını söyledi.

Eyüpoğlu duruşmada şunları ifade etti: “Polis, Doğan Yıldız'a ait olduğunu iddia ettiği ifade tutanağı ile olayları belli isimlere mal etmeye çalıştı. Bu kişilerle ilgili ortada delil yoktu. Ama polis onları gözüne kestirmişti. Bu ifade tutanağından hareketle o isimler gözaltına alındı, tutuklanarak aylarca cezaevinde kaldı. Bu ifade ile o isimlerin tutuklanmasına zemin hazırlandı. Neden? Çünkü Başbakan Hopa olaylarına çok kızmıştı ve birilerinin tutuklanması gerekiyordu.”

60 eylemcinin yargılandığı dava 21 Şubat 2014 tarihine ertelendi.

31 Mayıs 2011 tarihindeki Hopa’da AKP mitingi öncesi polis Hopa Meydanı’na saldırmıştı. Yoğun biber gazı kullanılan saldırıda Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Polis terörü sonrasında devam ettirilmiş onlarca eylemci gözaltına alınıp 17 Hopalı tutuklanmıştı.