"Her 10 dakikada 1 kişi ölüyor"

TTB, Eylül ve Ekim aylarında pandeminin durumuna ilişkin 'Pandemi Kasım 2020' anket sonuçlarını online düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Kasım 2020
  • 21:58

Türk Tabipleri Birliği (TTB), ‘Pandemi Kasım 2020’ anket sonuçlarını online düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. TTB aile hekimleri aracılığıyla Eylül-Ekim aylarında yaptığı ankete göre günlük pozitif vaka sayısı 50 bine yaklaştı.

Yapılan ankete göre Eylül ayında aile hekimlerinin izlem listesinde olan kişi sayısı 490 bin 966 kişiyken, bu sayı Kasım ayında 1 milyon 435 bin 214’e ulaştı.

'Her gün yeni bir sağlık çalışanı ölüyor'

TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel, “Öyle bir noktaya geldik ki açıklanan resmi verilere göre de her on dakikada 1 vatandaşımızı Covid-19 nedeniyle kaybediyoruz. Her gün yeni sağlık çalışanının ölüm haberini sizlerle paylaşmak zorunda kalıyoruz” dedi.

TTB Merkez Konseyi üyesi Doğan Eroğulları ise konuşmasında “Salgında kontrolü kaybettik. Çünkü suçu ve sorumluluğu vatandaşa, yükü sağlık çalışanına yıkan bir pandemiyle mücedele anlayışı başarılı olamayacaktı, olamadı da. İkinci basamakta tedavi ediciyle karşılanan bir pandemi mücadelesinin bir başarıya ulaşamayacağı açıktı ve ulaşılamadı" ifadelerini kullandı.

'Vaka sayılarında korkunç artış var'

Anket sonuçlarını TTB Aile Hekimliği Kolu üyesi Emrah Kırımlı açıkladı. Vaka sayılarında ‘korkunç bir artış’ olduğunu belirten Kırımlı, Eylül ayı başında aile hekimi başına düşen hasta sayısının 8.49, Ekim ayında 6.3 olduğunu, Kasım ayında ise bu sayının 19.79’a çıktığını ifade etti.

Kırımlı'nın açıkladığı anket verilerine göre İstanbul’da aile hekimi başına düşen Covid-19’lu hasta sayısı Ekim ayında 7.6 iken Kasım ayında 31.12’ye çıktı. Ankara’da Ekim ayında 12 iken Kasım’da 23.95’e yükseldi. İzmir’de Ekim ayında hekim başında düşen pozitif hasta sayısı 3’ken kasım ayı itibariyle yaklaşık beş kat artarak 14.42’ye çıktı.

"50 bine yakın insan her gün Covid-19 tanısı alıyor"

Türkiye’de günde 47 bin 629 yeni PCR pozitif hastanın aile hekimlerinin izlem listesine düştüğünü belirten Kırımlı, “Bunlar sadece bizim listelerimizde olanlar ve hastanede olanları bilemiyoruz. Türkiye’de 50 bine yakın insan her gün Covid-19 tanısı alıyor” dedi.

PCR pozitif tanısı konan kişi sayısı Ekim ayında 143 bin 732 olduğunu belirten Kırımlı Kasım ayında bu sayının 476 bin 293’e çıktığını ifade etti.

Tedbirler alınmadığı için vaka artışı böylesine hızlı geçekleştiğini belirten Kırımlı “Ekim ayında 490 bin 966 kişi izlemdeydi. Kasım ayında bu sayı 1 milyon 435 bin 214’e çıktı. Türkiye’de 1.5 milyon kişi karantinada. Filyasyon ekiplerinin bunlara yetişmesi imkânsız ve yetişemiyorlar” dedi.