İstanbul Tabip Odası, hekimlerin serbest çalışma hakkı ve mesleki bağımsızlıklarına ilişkin Cağaloğlu'nda bulunan oda binasında basın toplantısı düzenledi.
6 Ekim'de Resmi Gazete'de yayınlanan özel sağlık kuruluşları ve hastanelere ilişkin yönetmeliğin 7 Ocak 2023'te uygulamaya konulacağına dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, yönetmeliğin muayenehane hekimlerinin özel hastanelerde ameliyat ve girişimsel işlemler yapmalarını belli koşullara bağlayarak neredeyse imkansız hale getireceğini, muayenehanelerin kapanmasına yol açacağını vurguladı.
“Nitelikli hekim gücünü peşkeş çekmek istiyorlar”
Basın toplantısında ilk sözü İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu sözcüsü Hasan Ogan aldı. Hekimlik mesleğinin en temel ilkelerinden birisinin mesleğin aracı olmaksızın hayata geçirilmesi olduğunu söyleyen Ogan, hiçbir kuvvetin bu hakkı ortadan kaldıramayacağını kaydetti. Siyasal iktidarın nitelikli hekim gücünü özel sağlık sermayesi ve şehir hastanelerine peşkeş çekmek için bu saldırıları uyguladığını söyleyen Ogan, iktidarın özel muayenehaneleri kapatmaya dönük hamlesinin büyük sağlık sermayesinin lehine rekabeti ortadan kaldırmaya hizmet ettiğini vurguladı. Ogan, bu yasanın geri çekilmesi gerektiğini söyleyerek, herhangi bir hekimin muayenehanesini kapatmak zorunda kalmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.
“Geçmişte de benzer saldırılar yaşadık”
Basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan ise, yönetmelik ortaya çıktığı andan itibaren hem eylemlerle hem de gerekli hukuki süreçleri başlatarak itirazlarını dile getirdiklerini hatırlattı.
“Mevcut iktidar, 2002 yılında başlattığı sağlıkta dönüşüm programı ile sağlıkta özelleştirmenin önünü açmış; yaptığı düzenlemelerle hekimlerin mesleki bağımsızlığını kısıtlayarak, özel sağlık sektöründe iş güvencesinden yoksun, ucuz emek gücü olarak çalışmasını hedeflemiştir” diyen Erdoğan, geçmişte de benzer saldırılarla muayenehanelerin kapatılmak istendiğine işaret etti.
Serbest meslek hakkını savunma çağrısı
Son yönetmelikle muayenehane hekimlerinin özel sağlık kuruluşlarından yararlanmalarının çeşitli kısıtlamalarla engellendiğini dile getiren Erdoğan şunları ifade etti:
“Muayenehanelere yönelik geçmişte ve bu dönemdeki kısıtlayıcı düzenlemelerin ortak amacı, özel sağlık sermayesi ve kamu-özel ortaklığı ile yapılan şehir (şirket) hastanelerine ucuz hekim emek gücü yaratmaktadır. Ayrıca sağlık turizmi de dahil olmak üzere hasta potansiyeli açısından 'rekabet' ettiklerini varsaydıkları muayenehane hekimliği ile ilgili alanda bir tür temizlik yapmaktır.”
Bu yönetmeliğin hiçbir bilimsel gerekçesi olmadığını, hastaların da yönetmelikten zarar göreceğini vurgulayan Erdoğan, İstanbul Tabip Odası olarak tüm hekimleri serbest meslek hakkını savunmaya, bu düzenlemelere karşı ortak mücadele etmeye çağırdı.