"Hekimler iş güvencesinden vazgeçmeyecekler"

İstanbul Tabip Odası (İTO) Meclis'te görüşülen torba yasanın özel sektörde yer alan sağlık emekçileri için daha fazla hak gaspına yol açacağını ifade etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Nisan 2022
  • 10:30

İstanbul Tabip Odası (İTO) Meclis'te görüşülen torba yasaya ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç yaptığı açılış konuşmasında, özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin doğrudan çalışma biçimini ve vergilendirilmelerini etkileyecek olan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklikler yapılmasını öngören Kanun Teklifinin geçen hafta içerisinde Meclis’te görüşülerek kabul edildiğini hatırlattı ve “Özel sağlık sektöründe çalışan hekimler anayasal hakları olan iş güvencesiyle çalışmaktan vazgeçmeyeceklerdir!” dedi.

Ardından İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Pınar Saip basın açıklamasını okudu. Kanun içerisinde yer alan ve özel sağlık sektöründe çalışan hekimleri doğrudan ilgilendiren değişiklik önerisini aktaran Saip şöyle devam etti:

“Böylece şirket sahibi hekimler de ‘serbest meslek erbabı’ olarak tanımlanmış olup şirketlerinin kestiği faturalar da ‘serbest meslek makbuzu’ olarak işlem görecektir. Değişiklik yasalaştığı takdirde özel sağlık sermayesi, çalışan hekimlerin hak ettikleri ücretleri karşılığı sağlık kurumlarına kestiği şirket faturası ya da serbest meslek makbuzuna bağlı yasal denetimlerden kurtulmuş olacaklarını düşünme yanılgısı içindedir.

Özel sağlık sermayesi 2015 yılında olduğu gibi şimdi de yasa yapıcılarla birlikte organize ettiği bu perde yasa değişikliği ile hekimlerin Anayasal çalışma biçim ve hakları ortadan kaldırılmak istemektedir. Bu yasal düzenlemenin hekim dışı diğer meslek gruplarına kapsamayıp yalnızca hekimlere uygulanması özel sağlık sermayesinin art niyetli amacını açık olarak ortaya koymaktadır.”

Yapılmak istenen değişikliğin esas olarak vergi düzenlemesine yönelik olmadığını vurgulayan Saip şunları dedi:

2015 yılında yapılan hukuksuzluğun üstünü bir başka perde ile örtmeye yöneliktir. Sorun hekimlerin devlete, topluma vergi verme sorunu da değildir. Hekimler bugüne dek topluma karşı gerek mesleki olarak, gerekse de kazandıklarına bağlı olarak hiçbir zaman vergilerini ödemekten kaçınmamışlardır.”

Yeni kanun teklifinin de yasalaşması ile birlikte hekimlerin güvencesizliğe mahkum edileceğini vurgulayan Saip konunun hukuki olarak da takipçisi olacaklarını dile getirdi.