Hekim yetersizliği öğrencilerle kapatılmaya çalışılıyor

Sağlık Bakanlığı koronavirüs salgınına karşı hekim açığını kapatmak için, Tıpta ve Diş Hekimliği’nde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bu kapsamda asistan öğrencileri göreve aldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Mart 2020
  • 10:30

Sağlık Bakanlığı, salgın karşısında hekim açığını kapatmak için genç hekimlerin atamalarını yapmak yerine öğrencileri göreve çağırmaya dönük karar aldı. Bunun üzerine ATO yazılı açıklama yaptı.

“Bu ülkenin sağlık çalışanları olarak yetersiz koruyucu ekipmanla çalışıyoruz”

Ankara Tabip Odası (ATO) asistan öğrencilerin göreve alınmasına dair bir yazılı açıklama yaptı. Hekim açığını kapatmak için öğrencilerin göreve çağrılması yerine KHK ile ihraç edilen 3 bin 500 hekimi göreve başlatılabileceği ya da soruşturması devam eden 500 hekim üzerinde devam eden güvenlik soruşturmalarının durdurulabileceği ifade edilen açıklama da şu ifade edildi:

“Bu büyük sağlık tehdidi karşısında dünyanın dört bir yanında, bir tek kişiye bile fayda sağlamak için canları pahasına çalışan sağlık emekçileri her ülkede takdir görüyor. Ülkemizdeki sağlık çalışanlarının da özverisi dünyanın geri kalanından farklı değil. Bu ülkenin sağlık çalışanları olarak yetersiz koruyucu ekipmanla çalışıyoruz. Bir kısmımız aileleri ile görüşemiyor, bir kısmımız ise evine gittiğinde ailesiyle yakın temas kurmaktan kaçınmak zorunda. Salgının yayılmasını önlemek için yurttaşlara evlerinde kalmaları çağrısı yapan bizler her gün görevimizin başındayız.”


Dünyanın çeşitli ülkelerinden hekim desteği alındığını belirtilen açıklamada Avrupa’da hükümetlerin emekli olmuş çalışanları göreve çağırdığına değinildi. Daha fazla sağlık çalışanına duyulan ihtiyaca vurgu yapılan açıklamada sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği için alınmayan önlemlere dikkat çekildi.

Genç hekimlerin çalışma hakkı gasp edilemez

Asistan öğrencilerin çalıştırılmak istenmesi ve aynı zamanda birçok genç hekim için atama yapılmaması vurgulanan açıklamada şunlar belirtildi:

“İntörn yani halen eğitimini tamamlamamış tıp fakültesi öğrencilerini sosyal güvencesiz ve ücretsiz olarak çalıştırmak istiyor. Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararı sonucu hiçbir yasal dayanağı kalmayan güvenlik soruşturmasını gerekçe göstererek; hala yeni mezun genç hekim arkadaşlarımızın mesleğini yapmalarını engelliyor. Bu hafta birden fazla genç hekim arkadaşımız, ne olduğu belli olmayan “gerekli şartlar”ı sağlamadıkları iddiasıyla atamalarının yapılmadığını bildiren tebligatlar aldı. Daha önceden güvenlik soruşturmalarının meşru olmadığını defalarca söyledik. Anayasa Mahkemesinin kararından sonra artık yasal da değil.
Yüzbinlerce insanı enfekte ettiği belirlenen ve binlerce insanın ölümüne yol açan Pandemi karşısında Sağlık Bakanlığı hala sağlık çalışanlarını fişlemek ve yasal olmayan şekilde mesleklerini yapmalarını engellemek mi istiyor? Salgını bu şekilde mi önleyeceksiniz? Önümüzdeki dönemde vaka sayısının artmasına bağlı olarak, daha fazla iş yükü altında çalışmak zorunda kalacak olan hekimlerin yükünü böyle mi hafifleteceksiniz?
Halkın sağlığı için özveriyle çalıştığımız bu dönemde hala bu düşmanca, ayrımcı uygulamaların muhattabı olmaktan ötürü üzgün ve öfkeliyiz. Genç meslektaşlarımız yoğun ve uzun bir eğitim süreci sonunda hak ettikleri şekilde hekimlik yapmak istiyorlar. Sağlık Bakanlığı’nı, genç hekimlerin çalışma hakkını gasp etmek yerine yasalara uyarak atamalarını derhal yapmaya; bu süreçteki tüm kaynaklarını salgın karşısında alınması gereken önlemlere ve sağlık hizmetlerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için seferber etmeye çağırıyoruz.”