HDP’ye dönük saldırıya karşı eylemler sürüyor

HDP'ye yönelik gözaltılara karşı başlatılan eylemler 6. gününde Diyarbakır, Urfa ve Antakya'da gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Eylül 2020
  • 16:22

Halkların Demokratik Partisi’ne yönelik  “Kobanê eylemleri” gerekçesiyle 25 Eylül'de gerçekleştirilen gözaltı terörü Diyarbakır, Urfa ve Antakya'da yapılan açıklamalarla protesto edildi.

Diyarbakır

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Amed Emek ve Demokrasi Platformu, gözaltılar ve yaşanan hak ihlallerine ilişkin Diyarbakır’da açıklama yaptı. “Ayrımcı dilden vazgeçilsin, gözaltılar son bulsun” yazılı pankartın açıldığı açıklamada Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman konuştu. 

 Ucaman konuşmasında şunları ifade etti:

İktidarın kutuplaştırıcı dili milliyetçi kesim üzerinde Kürtlere karşı kışkırtıcı dil haline gelmiştir. Bundan kaynaklı son dönemlerde Batı’da Kürtlere karşı ırkçı saldırılar gerçekleşirken bölgede ise mevcut sistem eliyle taciz ve tecavüz konsepti geliştirilmiştir. Batman’da sistematik olarak tecavüz ettiği kadının intiharına ve ölümüne sebep olan uzman çavuşun serbest bırakılması, bu tecavüz konseptinin ifşası anlamına gelmektedir.” 

Urfa 

HDP Urfa İl Örgütü, gözaltı terörünü bugün de parti binası önünde yaptıkları oturma eylemi ve açıklamayla protesto etti. Eylemde konuşan HDP İl Eş Başkanı Emine Çetiner, 11 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra askeri helikopterden atıldığı belgelenen ve kaldırıldığı hastanede 20 gün sonra yaşamını yitiren Servet Turgut’u andı. Çetiner, bu sabah Diyarbakır merkezli gözaltı operasyonlarına da tepki göstererek, “HDP küçülmez. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Her gün faşist bir saldırı ile karşı karşıya kalıyoruz. Tüm bunlara rağmen büyüyoruz ve bir umut partisi olmaya devam edeceğiz” dedi. 

Antakya

HDP İskenderun İlçe Örgütü, parti binasında yaptıkları açıklamayla gözaltı operasyonlarını kınadı. "HDP umuttur, susturulamaz"yazılı  pankartın açıldığı açıklamaya EMEP, SYKP, İHD ve çok sayıda partili katıldı. Gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılmasını isteyen HDP İskenderun İlçe Eş Başkanı Nevzat Güzel, "Sizin seçim hesaplarınıza boyun eğecek ne bir parti var ne bir halk var ne de bir Türkiye var. HDP'siz bir Türkiye yaratmayı başaramayacaksınız” şeklinde konuştu.