HDP'lilere yönelik gözaltı terörü

Birçok ilde bu sabah (28 Kasım) evlere ve HDP il binalarına baskın yapan polis, gözaltı terörü estirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Kasım 2020
  • 14:20

HDP'ye yönelik Diyarbakır, Mardin, Siirt, Van, Ankara, İzmir ve Malatya'da yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Diyarbakır’da sabah saatlerinde ev baskınları yapan polislerin kapıları kırarak evlere girdiği kaydedildi. Ev aramalarının ardından Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Aziz Yağmur, Mehmet Yalçın, Sabri Özdemir, Ercan Kaysı ve Agit Kaçar gözaltına alındı.

Aziz Yağmur’un evine yapılan baskında polislerin kapıyı kırıp içeri girdiği, ardından evde bulunan 4 kişiyi bir odada yüzüstü yere yatırdığı ve başlarına silah doğrulttuğu, Ümit Akbıyık’ın bu esnada silah dipçiği ile darp edildiği belirtildi. Polislerin, Çeko Mimkara ile Yağmur’un kardeşleri Mehmet ve Furkan Yağmur’un sırtına bastıkları ve tekmelerle darp ederek hakaret ve tehditlerde bulundukları ifade edildi. Evdeki tüm eşyaların dağıtıldığı belirtilirken, polislerin telefonlar ve kitaplara el koyduğu kaydedildi.

Ümit Akbıyık ve Çeko Mimkara, darp raporu almak için hastaneye başvurdu. Kentteki gözaltı sayısının artabileceği ifade edilirken, gözaltıların gerekçesi hakkında bilgi alınamadı.

Siirt

Siirt’te ise HDP İl Genel Meclisi Üyesi Cemile Altan’ın evine sabah saatlerinde çok sayıda zırhlı araç ve özel harekât polisi eşliğinde baskın düzenlendi. Evde yapılan aramanın ardından Altan gözaltına alındı.

Van

Van'da sabah saatlerinde ev baskınları yapılarak gözaltı terörü estirildi. Ev baskınlarıyla Deniz Adar Eldemir, Ferhat Azan, Arjin Tuncer ve Dilaver Eldemir gözaltına aldı.

Ev baskınlarıyla eş zamanlı olarak HDP Van il binasına giren polis Gençlik Meclisi'nin bulunduğu 4. katta arama yaptı. Polisler aramada bir bilgisayar, hard disk ve kitaplara el koydu.

Polisler odada bulunan tahtaya ise ‘Selamünaleyküm biz geldik’ şeklinde taciz içeren ifadeler yazdı.

Mardin

Mardin’de sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında HDP ve DBP’li siyasetçilerin olduğu çok sayıda isim gözaltına alındı. Kızıltepe, Mazıdağı ve Savur ilçelerinde yapılan ev baskınlarında HDP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Mahmut Damar ile birlikte Savur Eski HDP ilçe Eşbaşkanı Necdet Kavak’ın yanı sıra siyasetçiler Abdülmecit Abi, Fesih Gökalp ve Tajdin Gürkan gözaltına alındı. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. 

Şırnak

Şırnak'ın İdil ilçesinde sabah saatlerinde yapılan ev baskınında HDP ilçe eski yöneticisi Hüsnü Babat gözaltına alındı. 

İzmir

İzmir'in birçok ilçesinde sabah saatlerinde ev baskınları düzenlendi. Evlerde yapılan aramalarda bilgisayar ve telefon gibi dijital materyallere el konuldu.

"Örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" iddiasıyla gözaltına alınanların isimleri şöyle: Zerga Öztürk, Fadime Kocakaya, Zuhal Çelebi, Hediye Tekin ve Muteber Akgül.

Öte yandan gözaltına alınanlara ilişkin 24 saatlik avukat görüş kısıtlaması getirildiği belirtildi.

Ankara

Ankara’da yapılan ev baskınlarında aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyeleri ve eski Parti Meclisi üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan isimleri netleşenler ise şöyle: Eski HDP PM üyesi Erol Çiftçi, ODTÜ öğrencisi Halkların Demokratik Kongresi üyesi Tunahan Gözlügöl, HDP Gençlik Meclisi üyeleri Nevroz Gülen, Mesut Çiftçi, Ezgi Orak ve kronik hastalıkları olan 73 yaşındaki Mahmut Altan.

Gözaltına alınan isimlerden Gözlügöl, daha öncede polis tarafından alıkonulmak istenmişti. Gözlügöl, yaşadıklarını bir basın toplantısıyla duyurmuştu.

Malatya

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde ise sabah saatlerinde evine yapılan polis baskınıyla İnsaf Aktaş adlı kadın gözaltına alındı.

Aktaş'ın 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Malatya Belediye Eşbaşkanı adayı olduğu öğrenildi.