HDP 5. Büyük Olağan Kongresi gerçekleşti

Bugün, Ankara Spor Salonu’nda HDP 5. Büyük Olağan Kongresi yapıldı. Kongrede Türkiye’nin birçok ilinden geniş bir katılım gözlemlendi. Ayrıca Avrupa ve diğer ülkelerden de yoğun katılım dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2022
  • 19:30

Bugün, Ankara Spor Salonu’nda HDP 5. Büyük Olağan Kongresi yapıldı. “Demokrasi İttifakı ve 3. Yol” pankartlarının asıldığı salonda kongrenin ana şiarı “Çözüm biziz, sözümüz var!” şeklinde formüle edildi.

Üç yerde polis arama noktasının olduğu kongrede sabah saatlerinde 10 binin üzerinde HDP’li alanda yerini aldı. Coşkunun hakim olduğu kongre salonunda “Demokrasi İttifakı ile 3. yol”, “Eş başkanlık mor çizgimizdir!”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!”, “Kürt sorununda demokratik çözüm!”, “Tekçi rejim değil, demokratik cumhuriyet!”, “Savaş ve tecrit değil, barış ve çözüm!”, “Demokrasi İttifakı ile mutlaka kazanacağız!”, “Özgür basın susturulamaz!” pankartları asılıydı.

Kongre demokrasi şehitleri adına yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşma gerçekleştirdi. Buldan konuşmasında baskı gören ve direnen Kürt halkını, işçileri, kadınları selamlayarak şunları ifade etti:

Çözüm gücü biziz, sözümüz var, sorunu kaynağında çözeceğiz. Bu karanlık iktidarı kesinlikle göndereceğiz. Büyük değişimin arifesindeyiz, hukukla ve halkın gerçekleri ile bağı kalmayan, saray saltanatından illallah eden herkes yeni bir geleceğin hayalini kurmaktadır. Türkiye’nin ihtiyacı çoğulcu bir parlamentodur. Biz bu sistemin inşasını hedefliyoruz. Evet, önümüzde önemli bir seçim süreci var. Bu seçimler kimin cumhurbaşkanı ya da başbakanı olacağı seçimi değildir. Asıl mesele kriz üreten bu sistemin değiştirilmesi ve demokratik eşitlikçi yeni bir düzenin kurulması meselesidir. HDP bu seçimlerin ve sonrasındaki sürecin temel belirleyenidir. Yeni dönemin siyasal gücüdür.

Seçim sürecine dair ittifak politikasına değinen Buldan, “herkes şunu iyi bilmelidir ki HDP salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır. Bizler başka bir yol var diyoruz, o yol da HDP’nin kararlılıkla savunduğu 3. Yol’dur. Burada tüm demokrasi güçleri ile birlikte yol alacağımız ve Türkiye’nin demokrasi ittifakı dediğimiz demokratik ittifaktır. Demokrasi ittifakı aynı zamanda savaş karşıtı mücadele ortaklığıdır, emeğin mücadele birliğidir, kadınların mücadele ittifakıdır, gençlerin özgür ve güvenceli yaşam ittifakıdır, doğa talanına karşı ekoloji ittifakıdır, halklar ve inançların eşit yurttaşlık ittifakıdır” dedi.

Buldan’ın ardından Eş Genel Başkan Mithat Sancar konuşma yaptı. HDP üzerindeki baskıları dile getiren Sancar, “eşitsizliğe dayalı, tekçi, otoriter, sömürücü, soyguncu düzenlerine yönelik alternatif olmamız onları ürkütüyor, korkutuyor. O nedenle var güçleri ile bize saldırıyorlar. Bizi susturmaya çalışıyorlar. Yok edebileceklerini sanıyorlar. Boşuna uğraşıyorlar. On yılların birikimi, mücadele azmi ve tecrübesi ve kararlılığı bu planları boşa çıkaracaktır” dedi. HDP’nin programına değinen Sancar, “hakikatleri esas alarak yol alıyoruz. Bu hakikatlerden biri Kürt sorunudur. 100 yıllık tarihi olan, 40 yıla yaklaşan çatışma ile iç içe geçmiş başta demokrasi olmak üzere birçok sorunudur Kürt sorunu. Çözümü ve barışı birbirinden ayıramazsınız. Bu hakikati yok saymak anlamına gelir. Biz diyoruz ki çözüm ve barış iç içedir. Birbirinden koparılamaz. Çözümün yöntemi savaş şiddet olamaz. Çözüme ve barışa ancak diyalog ve müzakere ve demokratik siyaset ile ulaşabiliriz” dedi.

Eş başkanların konuşmalarının ardından Avrupa Parlamentosu’ndan, Yunanistan’dan ve Lübnan Komünist Partisi’nden temsilciler konuşmalar gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Bin 50 delegenin 806’sı oy kullandı. 797 geçerli oyun olduğu seçimde HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar yeniden HDP Eş Genel Başkanlığı’na seçildi. Yanı sıra 100 asıl, 50 yedek üyeden oluşan Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu ile Uzlaşma Kurulu üyeleri de netleşti.

Ayrıca HDP dışından siyasetçi, akademisyen, gazeteci, yazar ve aydınlardan oluşan 43 kişilik bir Danışma Kurulu oluşturdu.

Kongrede Türkiye’nin birçok ilinden geniş bir katılım gözlemlendi. Ayrıca Avrupa ve diğer ülkelerden de yoğun katılım dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Ankara