HDP 2. Kongresi’nde ‘yerel yönetim’ vurgusu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2. Olağan Kongresi Ankara’da yapıldı. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılan kongreye çok sayıda parti yöneticisi, delege, üye ve konuk katıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ocak 2016
  • 17:22

“Yerel demokrasi, demokratik cumhuriyet” şiarıyla toplanan kongrenin siyasal çerçevesi eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş tarafından çizildi. Konuşmalarda “AKP ve saray iktidarı”nın saldırıları ile “barış” ve özyönetim konularına vurgu yapıldı.


HDP olarak bizi yeni açılımlar bekliyor”

Kongrenin yapılacağı salona sabah saatlerinden itibaren gelişler olurken, gençler salonun bahçesinde Kürtçe ve Türkçe marşlar eşliğinde halaylar çektiler. “Biji berxwedana Cizire!” sloganıyla Kürdistan’da süren kirli savaşa karşı Kürt halkının ortaya koyduğu direniş selamlandı.

Delege işlemlerinin tamamlanmasının ardından başlayan genel kurulda ilk olarak divan seçimi yapıldı. Saygı duruşunun ardından divan başkanı tarafından yapılan konuşmada kapitalizmin dünya ölçeğinde yaşadığı kriz dile getirilirken, bunun toplumsal muhalefeti yükselttiği belirtildi. Wall Street eylemleri, Ortadoğu’daki halk ayaklanmaları, Haziran Direnişi ve metal fırtına hatırlatıldı. Bu hareketlerin kendiliğinden geliştiğine vurgu yapılan konuşmada, toplumsal muhalefete önderlik sorunu olduğu dile getirildi ve “HDP olarak bizi yeni açılımlar bekliyor” denildi.

Buna rağmen, sorun AKP’nin “iki kırmızı çizgisi olduğu” tespitine bağlandı. Bu çizgiler “Kürt halkının taleplerini karşılamamak” ve “Kürt halkının yanında olan sol güçlere yönelik baskılar” olarak tanımlandı.

“Türkiye’de yaşananın adı faşizmdir” denilen konuşmada, “ilkbaharda yeninden canlanmak için faşizme karşı birleşik mücadele” çağrısı yapıldı.


Yüksekdağ: Daha güçlü geliyoruz!

Divan konuşmasının ardından HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ konuştu. Kürt halkına yönelik saldırılarda katledilenleri anarak sözlerine başlayan Yüksekdağ, konuşmasında esas olarak AKP’nin baskı ve saldırılarını anlattı. Ülkede değişim gerektiğini dile getiren Yüksekdağ, bu değişimin HDP’nin programı olan radikal demokrasi ile olacağını söyledi ve “Demokratik cumhuriyet anlayışına dayanan yeni bir düzen gerekir” dedi. Yüksekdağ, kongrenin en temel mesajının “Daha güçlü geliyoruz” olduğunu belirtti.


Demirtaş: 
Anayasaya giden yolda temizlik yapacağız

Yüksekdağ’ın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise HDP’ye yönelik karalama saldırılarını anlattı. ‘Merkezi yönetim' anlayışını eleştiren Demirtaş, yerel yönetim tezi üzerinde durdu. Bunun müzakere ile mümkün olabileceğini öne sürerken, aynı şeyin dünya ve bölge barışı için de geçerli olduğunu iddia etti.

Öte yandan, AKP’nin başkanlık sistemini rahatça tartışıyor olmasına rağmen kendilerinin özyönetimi tartışamadığını, “özyönetim kelimesini kullanma ihtimali olduğu” gerekçesiyle tutuklamaların olduğunu söyledi. “Yeni anayasa” tartışmaları kapsamında “bunu nasıl tartışacağız” demesine rağmen, yine de “yeni anayasayla bu engeli kaldırmamız lazım” dedi.

Yeni anayasa süreci konusunda HDP'nin yaklaşımını ortaya koyan Demirtaş şunları söyledi:

"Anayasa uzlaşma komisyonunda önyargısız bir şekilde barış arayacağız. Gönlümüzü, kapımızı açtığımızı göstermek istiyoruz. Samimiyetimizi ortaya koymak istiyoruz. Anayasaya giden yolda temizlik yapacağız. Medyayı özgür bırakacağız, fikirleri özgür bırakacağız. Çatışmayı, ölümleri durduracağız. Müzakere masasını kuracağız ve parlamentoda anayasayı daha rahat konuşacağız. Bu yol temizliğini yapmadan anayasa yapmaya nasıl yürüyebiliriz.”

Demirtaş, ekonomik krizin yarattığı sonuçlara da değindiği konuşmasında kirli savaşa devasa bütçe ayrıldığını ancak emekçiye sefalet dayatıldığını söyledi.

Demirtaş konuşmasını Ahmed Arif’in Anadolu şiirinden dizeler okuyarak sonlandırdı.

Konukların selamlanmasıyla devam eden kongrede partinin faaliyet ve mali raporları okunarak onaylandı. Raporların ardından da kadın kongresinin kararları sunuldu.

Kızıl Bayrak / Ankara