"Haydarpaşa'da yangın sürüyor"

Haydarpaşa Garı'nın yanışının 4'üncü yılında Haydarpaşa Dayanışması, basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Kasım 2014
  • 21:12

Toplum Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması sekreteryası adına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası taradından, Mimarlar Odası'nın Karaköy'deki şubesinde Haydarpaşa Garı'na ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı C. Sami Yılmaztürk, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Mithat Ercan, Haydarpaşa Dayanışması'ndan Tugay Kartal ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı katıldı.

Haydarpaşa Garı'nda 4 yıl önce meydana gelen yangınla ilgili soruşturma dosyasının kapatıldığı hatırlatılarak, birinci derecede tarihi eser olan binaya aslına uygun olmayan projeler yapılmaya çalışıldığı belirtildi.


Haydarpaşa için meşaleli yürüyüş

Haydarpaşa Dayanışması adına konuşan Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in özelleştirme kapsamına alınacağını söylediği Haydarpaşa Garı ile ilgili 2005 yılından bu yana 'Haydarpaşa görücüye çıkıyor' söyleminin sürdürüldüğünü ifade etti. Haydarpaşa Garı'nın işlevi dışında kullanılmak istendiğini vurgulayan Yapıcı, garın çatısına yapılmak istenen restoran ve kafe projelerine tepki gösterdi.

Haydarpaşa Garı'nın 1. derece tarihi eser olduğunu vurgulayan Yapıcı aslına uygun olarak korunması gerektiğini söyledi ve "Haydarpaşa Garı'nı sermayeye devredecek projenizin ilk adımı olan ve 1. derecede tarihi eser olan Haydarpaşa Garı'nda bilimsel, teknik ve hukuki olarak asla uygulanmaması gereken çatının aslına uygun olmayan gar bütünlüğünü tehlikeye sokan kullanım sevdanızdan derhal vazgeçip bir an önce Garımızı aslına uygun onarın." diye konuştu. Mimarlar odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, Haydarpaşa'da meydana gelen yangının 4'üncü yılı dönümünde 28 Kasım Cuma akşamı saat 19.00'da meşalelerle Kadıköy İskele Meydanı'ndan Haydarpaşa Garı'na yürüyeceklerini söyleyip, vatandaşlardan destek beklediklerini dile getirdi.

 

"Gar olmadan demiryolu ulaşımı olmaz"

37 yıldır demiryollarında çalışan Haydarpaşa Dayanışması üyesi Tugay Kartal, 2 yıldır tren yanaşmayan Haydarpaşa Garı için "İktidar alicengiz oyunu oynayıp Haydarpaşa Garı olmadan demiryolu ulaştırmasını yapabileceğini söylüyor. Bizce bu mümkün değildirö dedi. Demiryolları idaresinin Haydarpaşa Garı'nın satışına itiraz etmediğini söyleyen Kartal, "Sirkeci Garı'ndan para çıkmadı.

Haydarpaşa Garı'ndan demiryollarına para çıkacağı için demiryolları idaresi itiraz etmiyor. Böyle bir dönüşümü istiyorö dedi. Haydarpaşa Garı'na ticari fonksiyon yüklenmeden de onarım yapılabileceğini vurgulayan Kartal şöyle konuştu: "Ülkemizde yangın çıkan tarihi yapılara baktığınızda hepsi otel yapılmak istenen binalar. Haydarpaşa Gar binasına da konaklama fonksiyonu verilmişti.”