'Hayata Dönüş' savcısına dava

'Hayata Dönüş' adı altında Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 tutsağın katledildiği operasyonla ilgili soruşturmayı uzatan Savcı Ali İhsan Demirel hakkında, 'görevi kötüye kullanma' suçundan üç yıla kadar hapis cezası istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Kasım 2014
  • 15:27

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 tutsağın katledildiği ‘Hayata Dönüş Operasyonu’na yönelik soruşturmada rütbelileri ve asıl failleri değil, erleri içine alacak şekilde işlem yapması nedeniyle Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde yargılanan Savcı Ali İhsan Demirel hakkında, ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan üç yıla kadar hapis cezası istendi.

Hazırlanan mütalaada, Savcı Demirel’in on yıl boyunca elinde tuttuğu soruşturma kapsamında müzekkerelerine yanıt vermeyen askeri yetkililer hakkında işlem yapmadığı, önündeki engellerle ilgili yasaların emrettiği gerekleri yerine getirmediği belirtilerek, “Soruşturmayı adalete güven duyulmasını sağlayacak makul bir sürede sonuçlandırmadığı ve böylece özelikle mağdur taraf bakımından uzayan soruşturma sürecinin ayrı bir mağduriyete yol açtığı” ifade edildi.
Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 tutsağın öldürüldüğü, ‘Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili soruşturmayı on yıl boyunca yürüten eski Eyüp Savcısı Ali İhsan Demirel’e, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin şikayeti üzerine, “görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek” ve “görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstermek” suçlarından Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde dava açılmıştı.

İddianamede, Savcı Demirel’in, “Görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısı uyandırdığı” belirtilmişti. Savcı Demirel’in operasyona katılan askerlerin ifadesini talimatla aldırdığı, operasyon tutanağını imzalayan eski İstanbul Başsavcısı ve cezaevi savcısını dinlemediği, müzekkerelerine yıllarca cevap vermeyen askeri yetkililer hakkında takibat yapmadığı, 13 yıl boyunca ‘Tufan’ adlı operasyon planını temin etmediği, ölümlerin meydan geldiği blokta görev yapan Ankara Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı'na ait personelin kimlik bilgilerini elde etmek için hassasiyet göstermediği ve beyanlarına istinaden takipsizlik kararı verdiği, emir verenleri soruşturmayıp erlere dava açtığı vurgulanmıştı.

 

MAĞDURİYET YARATTI

5. Ceza Dairesi’nde dün görülen duruşmada Savcı Muharrem Zeki Özcan, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı Demirel’e Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi gereğince “görevini kötüye kullanmak” iddiasıyla ceza verilmesini istedi. Mütalaada şöyle denildi:

Sanık Demirel’in, hayli uzun bir süre kendisinde kalan soruşturmada, sonuç alamadığı işlemlerle ilgili zamanında hukuki gereklerine tevessül etmediği, yazdığı müzekkerelere cevap alamadığında ilgili kişiler veya kurum temsilcileri bir girişimde bulunmadığı, soruşturmayı sonuçlandırmasının önündeki engellerle ilgili yasaların emrettiği gerekleri zamanında ve yeterince yerine getirmediği, soruşturmanın konusu olan çok sayıda kişi hakkında yeterli ve sonuca ulaştırır işlemlere tevessül etmediği, soruşturmayı adalete güven duyulmasını sağlayacak makul bir sürede sonuçlandırmadığı ve böylece özelikle mağdur taraf bakımından uzayan soruşturma sürecinin ayrı bir mağduriyete yol açtığı, sanığın eyleminin ihmali davranışın ötesine geçtiği, görevin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle davaların taraflarına zarar vererek ve adalete ve yargıya duyulan güvenin sarsılmasına yol açtığı...