Hava kirliliği raporu yayınlandı

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) “Kara Rapor 2022: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri”ni yayımladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Mart 2023
  • 09:10

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP); hava kirliliğinin azaltılması, halk sağlığının korunması ve temiz hava hakkının savunulması amacıyla hazırladığı “Kara Rapor 2022: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri”ni yayımladı.

Rapor “Türkiye’nin 2021 Yılı Hava Kirliliği Karnesi”, “Hava Kalitesi Mevzuatında Gelişmeler”, “2021 Yılında Hava Kirliliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri”, “Hava Kirliliği, İklim Değişikliği ve Sağlık”, “2030’da Kömürden Çıkışın Hava Kalitesi ve Sağlık Üzerindeki Olumlu Etkileri” başlıklarından oluşuyor.

2021 yılında PM10 açısından en kirli havayı soluyan ilk beş ilin sırasıyla, Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya olduğu belirtilen raporda hava kirliliği nedenleri sıralandı.

İstanbul ve Ankara’da özellikle ısınma için kömür yakılan, yapılaşmanın ve trafiğin yoğun olduğu ilçelerdeki hava kirliliğinin ürkütücü boyutlarda olduğu ifade edilen raporda pandemi nedeniyle yaşanan gerilemenin bir iyileşmeye dönüşmediği vurgulandı.

Başta termik santrallerin olduğu bölgelerde ve ülke genelinde bu iki hava kirleticinin düzenli ölçümü yapılmadığı belirtilen raporda termik santrallerin 2030 yılına kadar aşamalı olarak kapatılması durumunda büyük bir kirlilik yükünün engelleneceği ifade edildi.

DSÖ’ye göre hava kirliliğinin, dünya genelinde her dakika 13 insanın ölümüne yol açtığı belirtilen raporda Türkiye’de hava kirliliğinin beşinci sırada yer aldığı söylendi.

Türkiye’de 2021 yılında hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının en az 42.067 (kırk iki bin altmış yedi) olduğu tahmin ediliyor.

Düşük karbon emisyonuni hedefleyen politikaların küresel düzeyde ve sistematik uygulanmasının, aynı zamanda hava kalitesinin iyileştirilmesini de sağlayacağının ifade edildiği raporda şunun altı çizildi:

“İklim değişikliği ile bir yandan fizikojeokimyasal çevre etkilenmekte, değişmekte, kirlenmekte; diğer yandan bu süreçten sağlığın sosyal belirleyicileri de (barınma, temiz hava, temiz ve sağlıklı suya erişim, güvenli ve sağlıklı gıdaya erişim, güvenlik, barış, demokrasi vb.) olumsuz etkilenmektedir”