İstanbul Tabip Odası (İTO), pandemi süresince İstanbul’daki kamu hastanelerinin çalışmalarını değerlendirdiği anket sonuçlarını açıkladı.
21 Mayıs ve 15 Haziran arasında 500 hekim ile yapılan anket sonuçlarının değerlendirmesinde özetle şunlar ifade edildi:
-Katılımcıların %53.20’si eğitim araştırma hastanesinde, %30.40’ı devlet hastanesinde, %16.40’ı devlet üniversitesinde çalışmaktadır. Uzman hekim oranı %61.60, asistan hekim %16.60, öğretim üyesi/eğitim sorumlusu %13.80, pratisyen hekim %5 idi. Katılımcıların %85.80’i pandemi hastanesinde çalışmaktadır.
- Mart ayı öncesinde sağlık çalışanları pandemi hakkında yeterince eğitilmemiş, Covid-19 triaj/servis nöbetleri planlanmamış, hastanelerin işgücü etkin şekilde organize edilmemiş, hastanelerin malzeme eksiklikleri önceden temin edilip tüm birimlere ulaştırılmamıştır. Ankete katılan doktorların %58.60’ı salgın için öncesinde çalıştıkları hastanelerde hazırlık ve eğitim yapılmadığını, %48.40’ı hastanelerinde salgın için öncesinde hazırlık ve eğitim yapıldığını belirtmiştir.
- “Kurumunuzda hastaların değerlendirilmesi, örnek alınması, tedavi veya sevkleri konusunda biriminiz içinde algoritma oluşturuldu mu?” sorusuna %42.80’i evet hemen başlangıçta, %48.40’ı evet ama gecikerek, %8.80’i hayır yanıtını vermiştir.
“Kurumunuzda pandemi önlemleri ve çalışma düzeni oluşturulurken sağlık çalışanlarının katkısı alındı mı?” sorusuna %56.40’ı hayır yanıtını vermiştir.
- Pandemi döneminde hastanelerde Covid-19 triaj ya da servis nöbetlerinde farklı ve eşitsiz uygulamalar gündeme gelmiştir. Katılımcıların çalıştığı hastanelerin yaklaşık %25.40’ında nöbetlere tüm branşlar eşit olarak katılmış, %40.20’sinde tüm branşlar katılmış ancak eşit oranda katılmamış, %27.80’inde ise tüm branşlar katılmamıştır. Geriye kalan %6.60’ında ise pandemi hastanesi olmadığı için Covid-19 triaj ya da nöbeti uygulaması yapılmamıştır. Görüldüğü gibi pandemi sürecinde hastanelerde standart ve eşit bir çalışma biçimi uygulanamamıştır.
- Pandeminin ilk ayında hastanelerde çalışanların kişisel koruyucu ekipman (KKE) temininde de sıkıntılar yaşanmış, ancak zamanla bu sorunun büyük oranda giderildiği bildirilmiştir. Bu da ilk zamanlarda enfeksiyon riskini arttırmış ve çalışanlarda yoğun strese neden olmuştur.
- Ankete katılanların %58.60’ı çalıştıkları kurumların sterilizasyonunun yeterli ve güvenilir olduğunu düşünürken %41.40’ı ise yeterli ve güvenilir bulmadıklarını belirtmiştir.
- Katılımcıların %47.40’ı hastanelerinde elektif operasyon yapılmaya başlandığını belirtmiştir. Elektif cerrahilerde enfeksiyon kontrolü için gerekli önlemler alınmalıdır.
Hastanelerde personele test yapılmıyor
- Katılımcıların çalıştıkları kurumlarının %65.40’ında personele tarama testi yapılmadığı anlaşılmaktadır.
- CR ya da IgG/IgM testleri hastalık pozitif çıkan doktor/sağlık çalışanlarına %28.20 oranında izin verilmediğini anket sonuçlarından görüyoruz. Bu hem çalışan sağlığı açısından hem de koruyucu hekimlik açısından çok sakıncalı olup klinik bulgusu olmasa dahi çalışan izne çıkarılıp izole edilmelidir.
Hayatını kaybedenler koronavirüs nedenli ölüm olarak kodlanmıyor
- Anket sonuçlarına göre katılımcıların %47.60’ı PCR (-) hastaların ölümü halinde ölüm kaydının covid olarak kodlanmasında zorluk yaşadıklarını belirtmiştir.
- Pandemi sürecinde hasta olan sağlık çalışanlarının %67 oranında meslek hastalığı/ iş kazası olarak bildirimin yapılmadığını anket verilerinden anlıyoruz.
Katılımcılardan covid tanısı alanların oranı PCR (+) %4.60, PCR (-) %3’tür. Yani anket sonuçlarına göre doktorların yaklaşık %7.60’ı Covid -19 ile enfekte olmuştur.
- Pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı çalışanlara tavandan döner uygulanacağını açıklamıştı. Ancak daha sonra döner sermaye dağıtım oranlarının başhekimliklerin insiyatifine bırakılması ile birçok hastanede eşitsiz uygulamalar ortaya çıkmıştı
- Ankete katılan doktorların %35.60’ı pandemi döneminde nöbet gelirinin azaldığını belirtmiştir. Doktorların %44.60 ‘ı nöbet gelirinin sabit kaldığını, %19.80’i nöbet gelirinin arttığını belirtmiştir. Katılımcıların %79.20’ sinin ücretlerin zamanında ödendiğini, %20.80’i ise gecikmeli ödendiğini belirtmiştir.