Hastane randevusuna kota

Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulama ile hastane randevusuna kota getirdi. Hasta olan kişi, bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarından 1 ayda en fazla 3 kez randevu alabilecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Eylül 2022
  • 08:30

Sağlık Bakanlığı’nın muayene randevularına aylık kota getirdiği ortaya çıktı. Kamu hastanelerinden randevu bulamayan veya çok ileri tarihlere alabilen kişiler, bu kez de kota sınırlamasına takılacak. 

Sibel Bahçetepe’nin BirGün’de yer alan haberine göre, muayene randevularına kota getirilmesine tepki gösteren Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, hastalara mesaj iletildiğini kaydederek, şöyle dedi:

“Kamu üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene ve ameliyat randevusu alamayan veya çok ileri tarihlere alabilen vatandaşlara, Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulama ile randevuya kota uygulaması getirdi. Randevu için müracaat eden vatandaşlara ‘30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz’ mesajları göndermeye başladı."

Uygulama hastaları mağdur edecek

“Hani sağlıkta çağ atlamıştık, devrim yapmıştık?” sorusunu yönelten hekimler, iktidarın “Sağlıkta Dönüşüm Politikası”nı hatırlattı. Hastanelerin yoğunluğunun giderek arttığına vurgu yapan Dr. Demir ve Dr. Kılıç, kota uygulamasının bunu önlemeye yönelik olduğunun altını çizdi.

Doktorlar şöyle devam etti:

“Nereden nereye; sağlık hizmetlerinde ‘çağ atladık, devrim yaptık’ iddialarıyla yıllardır pembe tablo çizen AKP iktidarının yaldızları döküldü, artık gerçekler gizlenemiyor. Aylardır muayene ve ameliyat randevularına çözüm üretemeyen iktidar çareyi randevular için kota uygulamasında buldu. Bu durum sağlıkta dönüşüm programına bağlı olarak sağlık hizmetinin tüketim nesnesine dönüşmesi ve kışkırtılarak artmış olan sağlık hizmeti talebinin sonucudur.”

Hekimler, sözlerini şöyle sonlandırdı: 

“AKP iktidarının sağlık alanında oluşturduğu tahribat hem sağlık çalışanları hem de halk tarafından giderek daha yoğun olarak hissedilmektedir. Bu tahribata artık bir son verilmesi ve sağlıkta piyasacı yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Sağlıkta eşitsizlikler artarken, tıbbi hizmetlere erişimin yurttaşların büyük bir çoğunluğu için giderek daha da zorlaştığı bir sürece doğru hızla ilerlenmektedir."