“Hasta tutsaklara özgürlük”

TDİ Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde nöbet eylemi yaparak “Hasta tutsakların ölüme terk edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Şubat 2022
  • 21:30

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, “Hasta tutsaklara özgürlük” talebiyle Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde nöbet eylemi yaptı.

Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, tutsak yakını aileler, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) bileşenleri, HDP İstanbul milletvekilleri Oya Ersoy ve Musa Piroğlu’nun destek verdiği eylemde “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır!”, "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük!", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!” sloganları atıldı.

Eylemde ilk sözü HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy alarak “Hiç bu kadar siyasi ve kişisel amaçlar doğrultusunda, siyaseten rekabet edemediklerini cezaevlerine doldurdukları bir dönem yaşanmadı. Türkiye’de demokrasinin kırıntıları kalmadı. Cezaevlerinde yaşanan ihlaller, Türkiye tarihinde görülmemiş bir boyuta ulaştı. Yıllardır başta tutuklu yakınları olmak üzere insanlar ‘Hasta tutsaklar serbest bırakılsın’ diye haykırıyor. Ama bu sesi duymayan bir iktidar var karşımızda” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise konuşmasında şunları söyledi:

“Bir ülkede hapishanelerden insanların cenazeleri çıkıyorsa, o ülkede yaşayan hiç kimsenin can güvenliği yoktur. Bir ülkede hasta tutsaklar ölüme terk ediliyorsa, o ülkede hiç kimsenin özgürlüğü yoktur. Bir ülkede insanlar siyasi tutsaklar olarak hapishanelerde bulunuyorsa, o ülkede kimsenin özgürlüğü yoktur. Bir ülkede hapishanelere baskı ve tehdit varsa, bu topluma yönelik bir tehdittir. Bu ses çıkaran herkesi hapishaneye atmakla tehdit etmek demektir. Siyasi tutsakların özgürlüğü için ortak harekete geçmemiz gerekiyor. Hasta tutsaklar derhal serbest bırakılsın.”

Tutsak annesi Fince Akman, çocuklarının serbest bırakılmasını istedi. Akman’ın ardından TDİ üyesi Avukat Yağmur Kavak söz alarak açıklama yaptı. Hapishanelerdeki hak ihlallerini hatırlatan Kavak “Hasta tutsakların durumu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. İki yıllık süreçte tutsaklar doktor, hastane görmediler. Kelepçeli muayene dayatması ile tedavi hakları engellendi. Onlarca ağır hasta tutuklu sağlık heyetlerinden, ATK’den ‘cezaevinde kalamaz’ raporu çıkmadığı için ölüme terk edildi. Pandemi gerekçesi ile tecrit altında tutuluyorlar” dedi.

Kavak konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Hasta tutsaklar hastane, ATK, savcılık engeline takılıyor. Rapor verilse bile tahliyeleri engelleniyor. Bugün Aysel Tuğluk, Mehmet Emin Özkan, Ali Osman Köse, Fatma Tokmak ve adını sayamadığımız birçok tutsağın hayatları tehlike altında. Tutsakların yakınları, aileleri, yoldaşları olarak hasta tutsakların ölüme terk edilmesine izin vermeyeceğiz. Herkesi mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.”