Hasta tutsaklar için vitrin: Metris

F oturması eyleminde hasta tutsakların tedavi süreçlerinde getirildikleri Metris Hapishanesi'ndeki uygulamalara dikkat çekilerek, göz boyama uygulamaları dışında tecrit ve tedavinin gasbının devam ettiği vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Kasım 2014
  • 15:05

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi hasta tutskalar için F oturması eylemine devam ediyor. Bugün saat 13.30'da Galatasaray Meydanı önünde toplanan İHD üyeleri ve tutsak yakınları dövizler ve fotoğraflarla F şeklinde oturdu. Eylemde özel olarak sağlık alanıdaki kamu emekçilerine seslenen “Tıbbın görevi yaşatmaktır öldürmek değil!”, “Sistemin sağlık politikasına ortak olma!” dövizleri de yer aldı.

Hasta tutsakların serbest bırakılması ve F tipi hapishanelerin kapatılması talebini içeren pankartların da açıldığı eylemde ilk olarak Cengiz Sinan Halis Çelik'in kardeşi Sevim Çelik söz aldı. Sevim Çelik, kardeşinin epilepsi ve mesane kanseri olduğu için Metris'e sevk edildiğinde sevindiklerini fakat kısa süre sonra buradaki uygulamaların da aynı olduğunu gördüklerini belirtti. Çelik, “Metris vitrin görünümünde” diyerek hasta koğuşu vb. uygulamaların göz boyama olduğunu ifade etti.

Bu haftanın basın açıklamasını Mustafa Yaşar okudu.

“F tipleri tecrit ve tredmanın bilinçli bir şekilde uygulandığı alanlar olması nedeniyle toplumun sivri uçlarının törpülenerek yok edilmesi amaçlanmaktadır” diyen Yaşar tecritin disiplin cezaları ile ağırlaştırıldığını ifade etti.

Hapishane yetkililerinin ceza kullanımında sorumluluk almadan tam yetkili hale getirildiğini ifade eden Yaşar, hasta tutsak Nihak Konak'ın yaşadıklarını örnek vererek, yer yer bu durumun tutsakların tahliyesini engelleyici bir durum haline getirildiğini söyledi. Yaşar açıklamaya şöyle devam etti: “Başta hükümet yetkilileri olmak üzere, adalet-sağlık ve içişleri bakanlıklarını insani ve vicdani olarak uyarıyoruz. Hukuksal olarak da altına imza atılan Uluslar arası, ulusal, bölgesel anlaşma ve sözleşmelere uymalarını istiyoruz. Hasta mahpusların yaşam hakkını ellerinden almayın.”

Açıklamanın devamında Cengiz Sinan Halis Çelik'in sağlık durumu ve hapishanelerde karşılaştığı sorunlar aktarıldı. Adalet Bakanlığı'nın ilaçlarını geç vermesi nedeniyle hastalığının ilerlediği belirtilen açıklamada, Çelik 2010 yılından beri hapishanede kalamaz raporu olduğu söylendi.

Açıklama “Tecriti kaldırın ölümleri durdurun!”, “TMŞ elini mahpuslardan çek!”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!” sloganları atılarak bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul