Hantaş cinayeti: “Polis hiçbir ikaz yapmadan ateş etti”

Recep Hantaş polis kurşunuyla başından vurularak öldürüldükten sonra gözaltına alınan arkadaşı R.Y. “Hiç uyarı yapılmadan ateş edildi” diye konuştu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Nisan 2019
  • 16:02

Diyarbakır’da 20 yaşındaki Recep Hantaş’ın polis kurşunu ile başında vurularak öldürülmesine ilişkin valiliğin Hantaş’ı suçlayıcı ve cinayeti örtbas etmeye dönük açıklamalarının yalan olduğu, cinayetin tanığının ifadeleriyle gözler önüne serildi.

Hantaş’ın öldürüldüğü sırada yanında olan kağıt toplayıcısı R.Y. cinayet sonrasında gözaltına alınmıştı. Serbest bırakıldıktan sonra Hantaş’ın ailesine cinayeti anlattı.

Mezopatamya Ajansı’nın haberine göre R.Y., valiliğin “dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle ateş açıldığı” iddiasını yalanladı. Kağıt toplayıcısı olan R.Y., Hantaş’ın ailesine şunları söyledi: “Dinlenmek için parka gittik. Recep ile otururken herhangi bir ikaz yapılmadan silah sesleri geldi. Ben refleks ile oturduğumuz bankın altına uzandım. Recep de panikleyerek koştu. O arada ayağından vurularak yere düştüğünü gördüm. Ondan sonra ne olduğunu bilmiyorum. Çok fazla silah sesi geldi. Daha sonra gözaltına alındım. Ambulans geldi, ancak parka alınmadı. Recep’in cenazesi üç saat boyunca yerde kaldı.”

Ağabey Hantaş: Bizden bir şeyler saklanıyor

Polislerin kendilerine kardeşinin ‘yanlışlıkla öldürüldüğünü’ ifade etmelerine rağmen, Valilik tarafından yapılan açıklamada “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulduğunun ileri sürülmesine dair konuşan ağabey Efe Hantaş ise, işlenen cinayetin üstünün kapatılmak istendiğini söyledi.

Ağabey Hantaş, valilik açıklamasına dair şunları söyledi: “Yaşanan olayın üstünü örtme kaygısıyla yapılmış çelişkili bir açıklamadır. Kardeşimin vurulduğu yere gittim, toprak ile örtülmüş. Bizim bu iki günde yaşadıklarımız öyle Valiliğin anlattığına benzemiyor. Bizden bir şeyler saklanıyor.”

Otopsi raporu: Hantaş iki kurşunla vuruldu

Cinayete dair hazırlanan otopsi raporunda, Hantaş’ın başından vurularak öldürüldüğü bilgisi yer aldı. Hantaş’ın vücudunda 2 ateşli silah mermisi girişi, bir çıkışının bulunduğu tespitinin yer aldığı raporda, ensesinin sağ tarafından giren ateşli silah mermisinin sağ göz ve burun kısmından çıktığı kaydedildi.

Hantaş’ın sağ bacak diz kısmında ateşli silah mermisine ait şarapnel parçası girişi bulunduğu, şarapnel parçasına ait metalin ise, karın bölgesinden çıkarıldığı belirtildi. Raporda, Hantaş’ın sağ bacak diz bölgesindeki ateşli silah girişinin elbiseden dolayı mesafesinin belirlenemediği ifade edildi. Ancak baş kısmında giren merminin hangi mesafeden ateşlenmiş olabileceğine dair görüş belirtilmekten kaçınılması dikkat çekti.

Raporda, bu bilgiler doğrultusunda “Kişinin ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatası kubbe ve kaide kemik kırıkları ile birlikte intrakranial kanama sonucu meydana gelmiş olduğu kanaatindeyim” şeklindeki uzman görüşü yer aldı.