Hacı Bektaş-ı Veli etkinlikleri üzerine…

Kayseri BDSP Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma etkinliklerini değerlendirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ağustos 2023
  • 19:00

Hacıbektaş’ı anma etkinliği açılış töreni 16 Ağustos’ta Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılışa, CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri ve aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu bazı belediye başkanları da katıldı. Yaklaşık beş bin civarında Alevi emekçi de açılış töreninde yer aldı.

Törende konuşan Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Bir ülkede adalet varsa onun etrafında hukukun üstünlüğü, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik, can ve mal güvenliği, şeffaflık, eşitlik, kadın-erkek eşitliği, çocuğun üstün yararı, liyakat, özgürlük, hakça bölüşüm, emeğin üstünlüğü, nitelikli ve kaliteli eğitim, insan ve doğa hakları vardır.”  

Hacıbektaş-ı Veli’nin felsefesine değinen Kılıçdaroğlu, yaşanan haksızlıkların, acıların, sömürünün, yoksulluğun, savaşın kaynağı olan sermaye düzenine, emperyalist kapitalist dünya sisteminin yarattığı yıkıma dair tek söz söylemedi. Törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah ekibi gösteri yaptı. Gösterinin ardından AKP’nin ebedi şefinin mesajı okundu. Mesaj, salonda bulunan emekçiler tarafından yuhalandı. Salonda yaşanan tepki çağımızın Hızır Paşası AKP şefine duyulan öfkenin açık göstergesiydi.

Törende Alevi örgütleri tarafından gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının sonuç deklarasyonu da okundu. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan tarafından okunan deklarasyonda, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı, Madımak’ın utanç müzesi yapılması, zorunlu din dersleri dayatmasının son bulması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması talepleri ifade edildi.

Deklarasyonda; ülkede laik, demokratik, bilimsel eğitim taleplerinin göz ardı edildiği, eğitimin gericileştirilmesi ve “kindar/dindar” bir nesil yaratma çabalarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ÇEDES protokolüyle zirve noktasına ulaştığı ifade edildi. ÇEDES’le Alevilerin asimilasyonu, eğitimin gericileştirilmesi, laikliğin ortadan kaldırılması ve ülkenin adım adım şeriata sürüklenmesi amaçları doğrultusunda eğitimin ciddi bir araç olarak kullanıldığı belirtildi. ÇEDES protokolünün kesinlikle kabul edilemez olduğu vurgulandı.

ÇEDES protokolünün iptali için basın açıklamaları, dilekçe ve imza kampanyalarının yanı sıra miting ve benzeri demokratik eylemlerin, Eğitim ve bilim emekçileri sendikaları başta olmak üzere diğer demokratik kitle örgütleriyle birlikte yapılması kararı alındı.

Madımak katliamının “İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar” kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bu konuda tüm dünyada kamuoyu oluşturulması ve davaya kitlesel katılım sağlanması kararlaştırıldı. Toplantıda Alevilerin ve Alevi kurumlarının birliğinin öneminin altı çizildi.

Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri’nin içinin boşaltılması ile kültürel-sanatsal etkinliklerdeki kısıtlama saldırısı 2004-2018 yılları boyunca etkinliklerde öne çıkmıştı. 15 yıl boyunca Hacıbektaş’ı anma etkinliklerinin tümünde devlet Aleviciliğinde ifadesini bulan anlayış damga vurmuştu. Etkinliklerde devlet Aleviciliğine kan taşınmıştı. Paneller ve resmi açılış programlarında gericilik öne çıkmıştı. 

2004-2018 yılları arasında gerçekleşen Hacı Bektaş-ı Veli Anma törenleri nitelik açısından da son derece zayıftı. Belediye başkanı ve şürekası şenliklerin siyasal ve ideolojik içeriğini ulusalcı temelde ele almıştı. İlerici Alevi örgütleri anma etkinliklerinden dışlanmış, gericiler anma etkinliğinin içeriğini boşaltmak için mesai yapmışlardı.

2019 Mart ayında Belediye Başkanı değişti. CHP’li Belediye başkanı ilerici Alevi örgütleriyle birlikte süreci örmeye yönelik anlayışı öne çıkardı. Anma etkinliğinin içeriğini ulusalcı temelde örmeye çalışan anlayışa son verildi. Anma etkinliklerinde evrensel ögeler, Alevilerin ilerici birikimini öne çıkaran panel ve etkinlikler damgasını vurdu. 

Hacıbektaş-ı Veli Anma Etkinlikleri’nin “devletleştirilmesi” çerçevesinde AKP iktidarının birkaç yıldır süren müdahaleleri bu yıl da devam etti. Öte yandan AKP, birkaç işbirlikçi örgüt dışında hiçbir destek bulamadı. “Düşkün” olarak adlandırılan örgütlerin katılımı son derece zayıftı. Ancak AKP iktidarı Hacı Bektaş anma etkinliklerinin içini boşaltmak için mesaiye devam ediyor. Kültür Bakanlığı eliyle anma etkinliklerinin sürdürülmesi için daha şimdiden gelecek yıl için hazırlık yapıyor. Hacı Bektaş Belediyesi’ni ve ilerici alevi örgütleri ağına düşürüp yedeklemek için çaba harcıyor.

AKP iktidarının anma etkinliklerini kontrol altına alma projesi tutmayacaktır. Zira Alevi emekçiler ne katliamları ne de AKP iktidarının Madımak Katliamı faillerini serbest bırakmasını ne de ayrımcılığı derinleştiren icraatlarını unutmadı. Unutmayacak!

Kayseri BDSP