Haber-Sen'den KESK'te örgütlenme çağrısı

Haber-Sen üyeleri Ankara’da kamu emekçilerini yıllardır kendilerine satış sözleşmeleri ile oyalayan yandaş yapılarla aralarına mesafe koymaya ve KESK'e bağlı sendikalarda örgütlenmeye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mart 2024
  • 14:30

KESK'e bağlı Haber-Sen, Ankara Altındağ'da bulunan Dağıtım Toplama Merkezi önünde eylem yaptı. “İki yüzlü Memur-Sen kamu çalışanlarının sendika aidatını da gasp etti” pankartının açıldığı eylemin metnini Yaşar Polat okudu.

Anayasa Mahkemesinin 18 Ocak 2024 tarihinde önemli bir karara imza attığını söyleyen Polat şunları ifade etti:

“Söz konusu kararla sendikaları 'yüzde 2 barajını aşan ve aşmayan', sendikaların üyelerini ise 'toplu sözleşme ikramiyesinden yararlananlar' ve bu ikramiyenin yaklaşık üçte birine denk gelen 'toplu sözleşme desteğinden yararlananlar' olarak bölen düzenleme iptal edilmiştir.”

Polat, Resmi Gazetede yayımlanan gerekçeli kararı şu maddelerle aktardı:

“*Toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmek için yüzde 2 barajını aşan kamu görevlileri sendikalarına üye olmayı öngören düzenleme iptal edilmiştir.
*Toplu sözleşme desteği ödemesine ilişkin hüküm ise iptal edilmemiştir.
Bu durumda:

*Üye oldukları sendikaya bakılmaksızın, sendika üyesi tüm kamu emekçilerine 250 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında, bugün itibari ile (190,2 TL) toplu sözleşme desteği ödenecektir.

*Dolayısıyla 2024-2025 yıllarını kapsayan, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile sonuçlanan toplu sözleşmenin 22. Maddesine göre yüzde 2 barajını aşan kamu görevlileri sendikalarına üye olup mevcutta 707 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarı olan, 537,94 TL tutarında toplu sözleşme ikramiyesi alan kamu emekçilerine artık bu tutar ödenmeyecektir.

*Bunun yerine yukarıda da ifade ettiğimiz üzere sendika üyesi tüm kamu emekçilerine 250 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında (190,2 TL) toplu sözleşme desteği ödenecektir.”

Açıklamada söz konusu gerekçeli karar sonrası yandaş konfederasyon yönetimlerinden tıpkı MHP ve AKP'nin anayasal haklarla ilgili kararlara ilişkin sergilediği “AYM kapatılsın” noktasına varan tepkiler yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada son olarak şunları ifade edildi:

“Konfederasyonumuz en başından beri, hangi ad altında olursa olsun, sendika aidatına ya da bunun biraz üzerine denk gelen, 2 çorba parasını geçmeyen, devlet kesesinden karşılanana göstermelik bir toplu sözleşme ikramiyesinin sendikal bir gündem olamayacağının altını çizmiştir. Çözümün tüm sorunlarımızın kaynağı olan sahte toplu sözleşme düzeni yerine grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemi, demokratik, adil bir çalışma yaşamından geçtiğini karlılıkla savunmuştur. Savunmaktadır. Özetle konfederasyonumuz mevcutta aylık 538 TL olan göstermelik toplu sözleşme ikramiyesi ve aylık 190 TL olan toplu sözleşme desteği yerine tüm kamu emekçilerine maaşları üzerinden ödenecek gerçek bir ikramiye için mücadele etmeye devam edecektir. Hangi sendikanın üyesi olursa olsun tüm kamu emekçilerini yıllardır kendilerine 'satış sözleşmeleri' ile onlarca kayıp yaşatıp bunu hanelerine 'kazanım' olarak yazan yandaş yapılarla aralarına mesafe koymaya, gerçek sendikacılığın evinde KESK'e bağlı sendikalarda örgütlenmeye çağırıyoruz.”