“Güvenli çalışma ortamı sağlansın”

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan sağlık emekçileri ve öğrenciler, binalarının sağlam olmadığını belirterek hastanenin bir an önce taşınmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Şubat 2023
  • 15:00

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde binaların depreme dayanıksız olması nedeniyle sağlık emekçileri ve öğrenciler basın açıklaması yaptı. Çapa Temel Bilimler önünde yapılan açıklamada basın açıklamasını SES Çapa İşyeri Temsilcisi Ersoy Adıgüzel okudu. Açıklamada şunlar vurgulandı:

“Binalarla ilgili şu ana kadar deprem dayanıklılık kontrolü yapılmış mıdır? Yapıldıysa test sonuçlarının paylaşılmasını istiyoruz. Bu binalarla ilişkili denetimler sonucunda riskli olduğu raporlarla belirtilmişse ivedilikle tüm sağlık çalışanlarının ve hastaların tahliyesini talep ediyoruz. Binaların yapı denetimleri esnasında görev alan personelin yeterlilikleri nelerdir, denetimlerde hangi bilimsel metotlar kullanılmıştır? Ayrıca yeni bir deprem dayanıklılık testinin yapılmasını talep ediyoruz.

Binaların denetlenmesinde düzenlenen bütün raporların, imzacı personellerin de isimlerinin göründüğü biçimiyle paylaşılmasını istiyoruz. Özellikle yıkılması halinde binaya zarar vermesi muhtemel yan ve arka binaların depreme dayanıklılığı ile ilgili denetimler yapılmış mıdır?

Hasdal yerleşkesinde yürütülen inşaat ile ilgili bugüne kadar sağlanan finans kaynakları nelerdir? Bu kaynakların nasıl kullanıldığına yönelik bir bilgilendirme ile tüm dönüşüm ve inşaat sürecinin şeffaf bir şekilde, periodik olarak bizlerle paylaşılmasını istiyoruz.

Hasdal yerleşkesinde yürütülmekte olan inşaat alanıyla alakalı olarak TOKİ’nin inşaatı yavaşlatma, durdurma, benzeri tutumlar sergilediğine dair tutumlar doğru mudur? Bu süreçte yer alan taşeron firmaların isimleri nelerdir?”

Hasdal yerleşkesinde yürütülen inşaatının durdurulmasını, deprem güvencesi olmayan binalarda sağlık emekçilerinin çalıştırılması eleştirilen açıklamada devletin sorumluluğu işaret edildi.

Maraş merkezli depremin yaklaşmakta olan Marmara depremini hatırlattığını söyleyen İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru ise şunları dedi:

“Evimizden daha çok yaşadığımız hastaneyi bir an önce sağlamlaştırmak, nasıl canlı çıkabileceğimize dair bir umut yeşertmek için buradayız. İstanbul Tıp Fakültesinin, bir an önce sağlamlaştırılması, yaşamlarımızın garanti altına alınması gerekiyor”

Basın metninin ardından forum yapıldı ve talepler konuşuldu.

Toplantıya katılan tüm bileşenler, “Yönetimin tüm çalışanların ve öğrencilerin katılımına açık bir bilgilendirme toplantısı yapması” talebinin gerçekleştirilmesi olduğu konusunda ortaklaştı.